Sex aktivister gripna vid Preemraff – tog sig in på skyddsområde

Under söndagen inleddes en ny blockad av råoljehamnen vid Preemraff i Lysekil. Aktivister från Greenpeace klättrade upp i en lastarm inne på ett skyddsområde. Polisen agerade med insatsstyrkan och personerna anhölls senare på söndagen.

ANNONS
|

Den första blockaden av oljehamnen i Lysekil påbörjades i torsdags. Då la sig Greenpeace med sitt fartyg Rainbow Warrior och blockerade inloppet till hamnen.

LÄS MER:Greenpeace blockerar inte längre inloppet till Preemraff

Blockaden avslutades under fredagskvällen. Men under söndagsmorgonen har aktivisterna hittat ett nytt sätt att förhindra leveranser av råolja till raffinaderiet.

– Vi har sex aktivister på plats som har klättrat upp i kranarna och förhindrar tankern från att lotsa sin olja till Preem, säger Greenpeace-chefen Isadora Wronski.

Aktivisterna gripna

Polisen har sedan ett par dagar tillbaka klassificerat protesterna som en så kallad särskild händelse. Det ger polisen möjligheten till att använda sig av stora resurser och man har insatsstyrkan på plats.

ANNONS

Efter en snabb insats kunde samtliga aktivister gripas.

– Det är sex personer som gjort intrång på skyddsobjekt. Tre av dem hade kedjat fast sig i någon kran. Samtliga sex är ju gripna och insatsstyrkan har varit behjälplig med att få ner dem från kranarna, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Enligt polisen gick gripandet lugn till. De gripna aktivisterna misstänks för brott mot skyddslagen.

– De kommer att köras till polisstationen för förhör, säger Adlersson.

”Preemraff begår ett grövre miljöbrott”

Greenpeace finns kvar i området med fler aktivister. På twitter konstaterar organisationen att aktionen var en protest mot Preems planerade expansion av raffinaderiet som bland annat skulle förhindra Sverige att leva upp till Parisavtalet.

I juni gav Mark- och miljööverdomstolen tummen upp för utbyggnadsplanerna. Ärendet gick då till regeringen, som under hösten ska fatta slutgiltigt beslut i frågan.

Greenpeace-chefen Isadora Wronski säger att hon underrättats om att aktivisterna gripits.

Hur ser du på att ni gått från en passiv protest till att begå lagbrott?

– Ibland behöver man se till att man förhindrar ett större brott från att begås. Det som är olagligt idag är inte säkert att det är det imorgon. Vi ser det som att Preemraff begår ett grövre miljöbrott.

De sex personerna anhölls senare under söndagen misstänkta för brott mot skyddslagen.

ANNONS

– De är anhållna i avvaktan på ytterligare förhör, säger Jonni Andersson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Västra Fyrbodal på söndagskvällen.

ANNONS