Ny säkerhetssamordnare. Nu har Lysekils och Munkedals nya säkerhetssamordnare Joakim Hagetoft börjat sitt arbete.
Ny säkerhetssamordnare. Nu har Lysekils och Munkedals nya säkerhetssamordnare Joakim Hagetoft börjat sitt arbete.

Ska förebygga brott och öka tryggheten

Nu har den nya säkerhetssamordnaren i Lysekils och Munkedals kommuner börjat sitt arbete. Joakim Hagetoft har tidigare jobbat som polis i yttre tjänst men valt att arbeta med frågor som har med säkerhet att göra i de två kommunerna.

ANNONS
|

- Det som fick mig att söka det här jobbet är ökade möjligheter att kunna arbeta med och utveckla olika typer av brottsförebyggande åtgärder vilket det inte fanns möjlighet att göra inom polisen, säger Joakim Hagetoft.

Tjänsten som säkerhetssamordnare har tidigare varit placerad i räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän. När den förre befattningshavaren gick i pension flyttades tjänsten till de två kommunerna.

– Just nu håller nu på att sätta mig in i arbetet.

Joakim Hagetoft har redan inlett ett arbete med att se över hur krisberedskapen fungerar i de två kommunerna. Nya planer ska tas fram och det är fullmäktige som har sista ordet när det gäller att anta planerna.

ANNONS

– Det är viktigt att det finns förtroende för hur centrala delar av kommunerna fungerar om det inträffar något allvarligt. Det kan handla om allvarliga olyckor eller om kraftiga översvämningar. Vi behöver en god beredskap för detta.

En annan viktig sak som är säkerhetssamordnaren jobbar med i samarbete med bland annat de lokala folkhälsosamordnarna, integrationssamordnarna och den nya kommunpolisen handlar om den upplevda tryggheten i Lysekils och Munkedals kommuner. Ett så kallat medborgarlöfte som är ett samarbete med kommunerna och polisen med ett antal konkreta åtgärder håller på att tas fram.

– Vi har gjort en trygghetsenkät i Lysekil och fått in 521 svar. De slutsatser som vi drar är att det finns platser som uppfattas som otrygga. Det handlar om de centrala delarna av Lysekil på kvällar och nätter och situationen vid konstgräsplanen. Ett annat område som pekas ut som oroligt är bostadsområdet Badhusberget.

Just nu pågår också ett arbete i Munkedal med att göra en trygghetsenkät men den processen är inte klar ännu.

Hagetoft vill lyfta fram att ett antal åtgärder redan har vidtagits för att öka tryggheten. Lysekilsbostäder har satsat hårt på olika projekt på Badhusberget. Och inom kort inleds arbetet med att sätta upp ett staket runt konstgräsplanen.

ANNONS

Just nu diskuteras också ett antal förslag på hur det brottsförebyggande arbetet ska bedrivas i Lysekils och Munkedals kommuner i framtiden. Ett förslag på åtgärder som ska presenteras för de ledande politikerna håller på att tas fram.

ANNONS