Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bild: Stefan Bennhage

Släpptes i väntan på dråpdom

Den kvinna som åtalats, misstänkt för delaktighet i dråpet på en man i Lysekil försattes på fri fot under fredagen. Den man som stått åtalad tillsammans med henne förblev häktad.

Den 9 mars fick polisen larm om att en man hade dött i en lägenhet i Lysekil och en brottsundersökning inleddes. I lägenheten tillsammans med den avlidne fanns en 56-årig kvinna och en 42-årig man. Båda greps initialt, misstänkta för att vara inblandade i mannens död. Mannen häktades kort därefter, och kvinnan ungefär en vecka senare. Båda misstänkta för dråp. Obduktionen visade att den avlidne hade misshandlats och kvävts till döds.

– Det är inte struptag med händer utan tryck med handen. Rättsläkarna har i sitt utlåtande sagt att undersökningsfynden talar starkt för att dödsorsaken är strypning, förklarade åklagaren Eva Johnsson i samband med att åtal väcktes den 26 maj.

Enligt åklagaren hade kvinnan och mannen "tillsammans och i samförstånd" berövat den andre mannen livet. Mannen ska enligt åklagaren ha varit den som utövat våldet och kvinnan ska ha manat på. Båda ställdes inför rätta för i första hand dråp, i andra hand grov misshandel och vållande till annans död. På fredagen avslutades rättegången i Uddevalla tingsrätt, och i samband med det släpptes den misstänkte kvinnan ur häktet.

– Det känns hoppfullt om inte annat. Det är ett steg i rätt riktning. Hon har suttit häktad i lite mer än tre månader, det är ju ett tag, säger Sofia Hanssons, kvinnans försvarsadvokat.

Efter rättegången säger åklagare Eva Johnsson att hon inte är förvånad över att kvinnan släpptes.

– Det var inte helt oväntat med tanke på hur rättegången utvecklat sig. Hennes medverkan bygger mycket på de uppgifter mannen lämnat i förundersökning och häktningsförhandlingar. Under rättegången har han tonat ner hennes påverkan av honom. Så tolkar jag det i alla fall.

Kvinnan har hela tiden nekat till brott. Mannen nekar till dråpanklagelserna, däremot har han erkänt misshandel av normalgraden och vållande till annans död. Eva Johnsson har yrkat på fängelse i 8 respektive 6,5 år för mannen och kvinnan. Dom faller 28 juni.