I framtiden kan det vara SLU som är huvudman för havsfiskelaboratoriet.
I framtiden kan det vara SLU som är huvudman för havsfiskelaboratoriet.

SLU kan ta över havsfiskelaboratoriet

Från första juli kommer Fiskeriverket läggas ner. Men hur det påverkar havsfiskelaboratoriet i Lysekil är fortfarande oklart. Nu föreslås att Sveriges lantbruksuniversitet ska ta över verksamheten.

ANNONS
|

Sedan tidigare har regeringen beslutat att en ny myndighet för havs- och vattenmiljö ska ta över Fiskeriverkets verksamhet. Det betyder att också verkets havsfiskelaboratorium i Lysekil omfattas av förändringarna. Nu föreslås att SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, ska vara huvudman för havsfiskelaboratoriet och Fiskeriverkets övriga forsknings- och undersökningsverksamhet.

– Det här är än så länge bara ett förslag, och vad det skulle innebära om det blir så är för tidigt att säga. Kanske skulle det inte ha någon större betydelse i praktiken, säger Axel Wenblad, generaldirektör på Fiskeriverket.

Bakom förslaget står forskningsrådet Formas. De fick i somras uppdraget från regeringen att titta på vilka delar i Fiskeriverkets forsknings- och utvecklingsverksamhet som bör ingå i den nya myndigheten. De har också utvärderat de möjliga huvudmännen - om det ska vara universitet eller högskolor, något privat företag, eller om någon del helt enkelt ska avvecklas. De har nu kommit fram till att forskningen inte bör ingå i den nya myndigheten. Istället tror det att en extern huvudman är bättre.

ANNONS

– Det man också kan konstatera är att de tycker att verksamheten ska hållas ihop, att de olika delarna jobbar nära varandra, som forskningsstationerna i Öregrund och Lysekil gör idag, säger Axel Wenblad.

Att koncentrera verksamheterna till en ort utesluts inte, men Formas menar att det antagligen inte skulle innebära några ekonomiska besparingar.

Nu kommer Formas förslag att behandlas. Bland annat ska flera remissinstanser yttra sig. Därefter kommer frågan tas upp i jordbruksdepartementet.

ANNONS