Antog detaljplan. Fullmäktige i Lysekil har antagit planförslaget för södra Stockevik.
Antog detaljplan. Fullmäktige i Lysekil har antagit planförslaget för södra Stockevik.

Snart får Sturebadet bygga spa på Skaftö

Nu har planerna på en friskvårdsanläggning på Skaftö tagit ett rejält kliv framåt. Fullmäktige i Lysekil har antagit förslaget till ny detaljplan.

ANNONS
|

– Det här är en av de största detaljplanerna som vi jobbat med på flera år, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil. Vi har under arbetets gång haft en regelbunden dialog med länsstyrelsen. Det är också viktigt att väga in saker som jobb och tillväxt som behövs i alla delar av kommunen.

– Jag tror att alla lokala företag kan dra nytta av en ny exploatering på Skaftö, säger Rickard Åkerman (M).

– För några år sedan tog jag en promenad i området som tidigare varit åker och betesmark, men som i dag har förbuskats, säger Mats Karlsson (M). Detta är inte ett område som är speciellt värdefullt.

ANNONS

Vänsterpartiet ville att planförslaget skulle avslås.

– Vi tycker inte att man ska spränga sönder mer berg i Bohuslän, säger Martin Hermansson (V) som var skeptisk till satsningen på ännu ett spa.

Lysekilspartiet och Miljöpartiet ville stoppa planförslaget.

– Bostäder och spa ska placeras i anslutning till befintliga samhällen och inte i orörd mark, säger Katja Norén (MP). Detta är inte att hushålla med resurserna.

– Debatten att den här anläggningen skulle ge fler jobb är ett nollsummespel, säger Thomas Falk (Lysekilspartiet) som kallade det planerade bygget på södra Stockevik för tefatsliknande och en plats för överklassen.

För cirka tio år sedan presenterades planerna på en friskvårdsanläggning i södra Stockvik på Skaftö för första gången. Företrädare för Sturebaden i Stockholm presenterade sig då tillsammans med bland annat markägaren Marianne Thordén och exploatören Lars Andersson som driver företaget Skaftöbo AB.

Fullmäktige behandlade först förslaget till exploateringsavtal.

– Det här känns lite extra roligt, säger Lars Björneld (L) som menade att frågan var viktig för Skaftö.

Ronald Rombrant (Lysekilspartiet) konstaterade att det står en sak i avtalet och en annan sak i planbestämmelserna.

– Vi konstaterar att det kan finnas juridiska tveksamheter och yrkar därför på återremiss för att detta ska rätta till.

ANNONS

– En anledning till att det tagit så lång tid är att satsningen har planerats i ett av kommunens mest skyddsvärda områden, säger Inge Löfgren (MP) som höjde ett varningens finger för satsningen.

En majoritet av fullmäktige klubbade igenom förslagen till ny detaljplan och det framtagna exploateringsavtalet. Ärendena avgjordes efter tre voteringar.

Fakta

Fullmäktige tog beslut att införa nya regler för uppvaktning och avtackning av medarbetare och förtroendevalda i syfte att anpassa värdet till vad som är vanligt i andra kommuner.

Ett antal medborgarförslag och motioner besvarades.

Ett förslag till ny styrmodell av kommunen antogs av fullmäktige. Ett syfte med den här modellen är att få bättre ordning och reda i styrningen av kommunen.

ANNONS