Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Syftet med den försöksodling som startat är att utveckla en metod för kontrollerad mussel- och ostronproduktion.  Bild: Lasse Edwartz
Syftet med den försöksodling som startat är att utveckla en metod för kontrollerad mussel- och ostronproduktion. Bild: Lasse Edwartz

Startar odling av ostron på försök

Svenska miljöinstitutet har i samarbete med Bohus Havsbruk, som också driver musselodlingar, anlagt en odlingsrigg för odling av inhemska ostron, ostron från stilla havet och blåmusslor utanför Kristineberg på Skaftö.

– Det finns många fördelar med att odla musslor och ostron i våra svenska vatten. Dels filtrerar de havsvattnet på övergödande näringsämnen, dels utgör de ett viktigt livsmedelskomplement till våra allt mer utarmade vilda fiskbestånd, säger Åsa Strand, marinbiolog och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet i et pressmeddelande.

Odling av stillahavsostron är inte tillåtet i Sverige eftersom det handlar om en främmande art som på sikt kan utgöra ett hot mot de inhemska platta ostronen. Men Svenska miljöinstitutet har fått et särskilt odlingstillstånd från Jordbruksverket. Ett syfte med försöket är att utveckla en metod för kontrollerad mussel- och ostronproduktion.