Sven-Gunnar Gunnarsson har varit aktiv i politiken länge, och har suttit som kommunfullmäktiges ordförande förr. Sedan 2007 har han dock inte haft några andra uppdrag än ledamot i kf.
Sven-Gunnar Gunnarsson har varit aktiv i politiken länge, och har suttit som kommunfullmäktiges ordförande förr. Sedan 2007 har han dock inte haft några andra uppdrag än ledamot i kf.

Stensson kritiserar S ordförandeval

Det blir troligen inget massavhopp av socialdemokratiska politiker. I måndags valdes i stället Sven-Gunnar Gunnarsson som partiets kandidat till kommunfullmäktiges ordförande. – Spiken i kistan för S, säger partikamrat Torbjörn Stensson

ANNONS
|

För en månad sedan meddelade tidigare socialdemokratiska kommunalrådet Sven-Gunnar Gunnarsson att han och runt 20 andra partimedlemmar sannolikt skulle avsäga sina uppdrag för partiet om Torbjörn Stensson sitter kvar i kommunfullmäktige. Då var förhoppningen att partistyrelsen skulle uppmana Stensson att själv avsäga sig sin plats. Men det har styrelsen inte gjort. Och Stensson sitter kvar. Men i stället för att hoppa av kan Sven-Gunnar Gunnarsson nu bli kommunfullmäktiges ordförande.

– Jag var nominerad och hade tackat ja till platsen. Det känns trevligt att det blev jag. Nu får vi se vilka som kommer styra kommunen, men annars blir jag första vice ordförande, säger Sven-Gunnar Gunnarsson.

ANNONS

Hur kommer det sig att du inte hoppar av?

– Delvis för att jag känner att jag har stöd från partikamraterna. Och vi kan inte påverka vilka som sitter i kommunfullmäktige. Men jag har inte bestämt hur jag gör med nämnder och styrelser, om jag ska ta något sådant uppdrag. Det beror på hur saker utvecklar sig.

Sven-Gunnar Gunnarsson menar att övriga Socialdemokrater som sagt sig vilja ha bort Stensson troligtvis inte heller kommer lämna sina platser i fullmäktige. Om de kommer sitta i styrelsen och nämnder är mer oklart. Torbjörn Stensson tror att strategin är att inte ge honom några uppdrag.

– De vill ha bort mig från både byggnadsnämnden och kommunstyrelsen. Det handlar om personligt agg mot mig. I och med att jag inte får några uppdrag stryper man den som folket valt in. Jag ser det som en krigsförklaring mot väljarna, säger Torbjörn Stensson.

Han menar att utnämnandet av Sven-Gunnar Gunnarsson är en tillbakagång i partiets utveckling.

– Han och hans anhängare hoppade av sina uppdrag 07. Kommer de tillbaka nu blir det knappats någon förnyelse i partiet. Jag ser det som spiken i kistan för Socialdemokraterna i Lysekil. Nu kommer man fortsätta gå kräftgång. Det är mycket olyckligt för partiet, säger han.

ANNONS

Sven-Gunnar Gunnarsson håller dock inte med.

– Spiken i kistan blir det om turbulensen fortsätter. Vi måste ha arbetsro och stabilitet. Vi är en stor grupp som är samlade och får vi jobba utan bråk blir vi ett starkt parti igen som kan fokusera på kommunens bästa, säger han.

– Socialdemokraterna i Lysekil gjorde sitt sämsta val någonsin - 33 procent av rösterna räckte till 14 mandat i kommunfullmäktige.

– Torbjörn Stensson var placerad på plats 35 på socialdemokraternas lista, men fick flesta personkryss av alla och fick därmed en plats i kommunfullmäktige.

– Socialdemokraterna hoppas fortfarande kunna bilda en majoritet med flera andra partier och därmed ta över styret efter en mandatperiod i opposition (deras första).

– I måndags hade arbetarekommunen möte. Då röstades det om vem som ska kandidera som kommunfullmäktiges ordförande. Nominerade var Margareta Carlsson, Klas-Göran Henriksson (tackade nej) och Sven-Gunnar Gunnarsson.

– Vilka som ska sitta i styrelser och nämnder för S är inte klart, men ska bli det under hösten.

ANNONS