Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Per Garenius, samhällsbyggnadschef , Glenn "Glicko" Andersson , Linda Wising, handläggare , Leif Schöndell, kommundirektör och Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd,, var under tisdagen på plats och höll en minnesstund för de som omkom i Scandinavian Star-katastrofen. Bild: Sara Kirudd

Stillsam minnesstund ersatte invigning

På tisdagen skulle minnesmärket för Scandinavian Star invigts i Lysekil. Men corona-läget tvingade arrangörerna att skjuta upp invigningen, och i stället hölls en minnesstund.

Glenn "Glicko" Andersson har länge varit engagerad i Scandinavian Star-katastrofen. Under ett års tid samlade han pengar för att kunna bygga ett minnesmärke, och fick ihop över 120 000 kronor.

Men när minnesmärket skulle invigas slog coronaviruset till. Och nu fick "Glicko" tänka om. På tisdagen hölls därför istället en stillsam minnesstund där bara ett fåtal var inblandade.

– Vi lägger ut 159 stycken rosor, som vi fått av Coop. Samtidigt ska vi tända några ljus under den här minnesstunden, och det blir något kort bara, för att hedra de som dog ombord, säger Andersson och fortsätter:

– Det är ändå 30 år sedan den bogserades in i Lysekil. Det är många minnen.

"Känns som en fin gest"

Lysekilsprofilen har under åren träffat och pratat med många av de drabbade av fartygsbranden. Inte minst när han genomförde en intervjuserie på sin blogg.

– Det berörde mig väldigt mycket. Det var mycket död, säger han och tystnar lite innan han fortsätter.

– Det var en fruktansvärd händelse. Det känns som en fin gest att göra det här ikväll.

Representanter för kommunen bjöds in för att medverka på minnesstunden. Så småningom ska också minnesmärket invigas, men när det blir är svårt att säga.

– Det är bara att vänta och lyssna på vad myndigheterna säger. När de släpper kraven på stora folksamlingar och att det stämmer överens med Sverige, Norge och Danmark. Det blir en tisdag fram igenom, i juni, juli eller augusti kanske, säger "Glicko".