Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Stor vattenläcka påverkar tusentals hushåll

En stor vattenläcka ledde till att tusentals hushåll i Lysekil stod utan vatten. Läckan uppstod under en väg och när vattnet stängdes av rasade vägen ihop. Ett reparationsarbete pågår på platsen.

Vattenläckan påverkar stora delar av Lysekils stad, enligt Leva, som ansvarar för vatten och avlopp i kommunen.

– Jag kan berätta att vi har en omfattande vattenläcka i Lysekils tätort, felsökning och sektionering pågår. Vi letar också fysiskt ute för att hitta läckan, säger Susanne Malm, vd för Leva.

Hur många hushåll är drabbade?

– Vi pratar om ett par tusen.

Lysekils kommun vädjar till allmänheten om att höra av sig om man ser stora vattensamlingar.

"Har någon observerat stora mängder med vatten någonstans emottages tips tacksamt så att vi kan få stopp på läckan fort", skriver man.

Leva har börjat ställa ut vattentankar i centrala Lysekil. Vid 10-tiden fanns nödvatten att hämta på Datavägen i Siviks industriområde och vid Lysekilshemmet.

– Ytterligare tankar kommer att sättas ut löpande och vi lämnar information på vår hemsida och på Facebook, säger Susanne Malm.

Läckan lokaliserad

Strax innan klockan 11 rapporterade Leva att läckan var lokaliserad. Senast halv 1 ska alla hushåll fått tillbaka vattnet. Läckan lokaliserades till en ledning under Södra hamngatan. När vattnet stängdes av rasade vägen ihop.

– När vi identifierade läckan såg vi att vi hade underminerat gatan. Det är en ledning under där som har brustit.

Vet ni varför den brast?

– Nej, det är en ledning som har brustit. Det kan ju vara av olika orsaker, men troligtvis är det för att det är ett gammalt nät.

Påverkar trafiken

För att reparera vattenledningen har kommunen blivit tvungna att leda om trafiken från ovalen och in till centrum via Anderssons kaj, vilket även påverkar kollektivtrafiken.

– Lysekil station är indragen för tillfället. Vi hänvisar resenärer till Bergmansliden och Lysekil södra hamnen som är närmsta hållplatserna. Vi vet inte hur länge det kommer pågå men har fått av reparatörerna att de ska hålla oss uppdaterade, säger Anna Hulterström, störningskoordinator på västtrafik.

När vattnet kommer tillbaka finns det risk att det är grumligt eller missfärgat. Enligt Leva är det järnutfällningar som släpper när flödet ändrar riktning snabbt, vilket sker vid en läcka. Genom att spola kallt vatten på flera tappställen samtidigt försvinner en eventuell missfärgning, vilket kan ta allt från några minuter till en halvtimme.