Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommunstyrelsen i Lysekils kommun är positivt inställda till Preemraffs utbyggnad. Bild: Niclas Jonasson

Stort stöd för Preemraffs utbyggnad

Den planerade utbyggnaden av Preemraff bör tillåtas. Det anser i alla fall en majoritet av politikerna i kommunstyrelsen som ställt sig bakom ett yttrande som innebär att utbyggnaden får göras. Det var bara Miljöpartiet som hade en annan uppfattning i frågan.

– Vi har fått en uppmaning från regeringen att yttra oss i det här ärendet senast den 1 oktober och det är självklart så att utbyggnaden ska tillåtas, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekils kommun.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Lysekilspartiet, Kommunistiska partiet och Liberalerna ställde sig bakom yttrandet. Det var bara Miljöpartiet och dess företrädare Emma Nohrén som hade en annan uppfattning i frågan.

Det är nu meningen att yttrande ska skickas vidare till fullmäktige för beslut. Det finns inget som tyder på något annat än att det finns en starkt politiskt stöd för den planerade utbyggnaden på Preemraff.

I yttrandet står att det är regeringen som begärt yttrandet från fullmäktige i Lysekil för att kunna ta beslut i frågan. När det gäller de ökade utsläppen lokalt av växthusgaser konstateras att det här är något som regleras av EU när det gäller handel med utsläppsrätter. Och att den samlade bedömning som görs är att fördelarna med utbyggnaden överväger.

Vidare nämns Preems ambition att verksamheten ska bli klimatneutral i hela värdekedjan och att det finns ett riksintresse för tung industri på den plats där raffinaderiet ligger.