Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Stort tillslag mot unga

I Lysekil intensifieras arbetet mot narkotika. Nu har polisen gjort ett stort tillslag mot ungdomar.

På måndagen slog 20 poliser till på flera adresser i Lysekil. Det var både hemma hos ungdomar men också på högstadieskolan och på gymnasieskolan. Fem poliser jobbar annars i Lysekil men resten kom från andra områden för att kunna ta in så många som nio ungdomar för drogtester. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Vi har under en tid sammanställt tips och iakttagelser på Lysekils ungdomar. Och nu använde vi det materialet och gjorde det här tillslaget när vi hade tillgång till de här resurserna, berättar kommunpolisen Henric Rörberg. 

Ungdomar är mellan 15 och 25 år. Några visade positivt för cannabis med en gång. Andra tester tar längre tid att få svar på. 

- Alla gick frivilligt med på att testas men alla kunde inte pissa då. 

Att missbruket av cannabis är utbrett i Lysekil är något som Henric Rörberg är medveten om och att det varit det en tid. 

- Man blir bestört över att ungdomarna inte tar det på allvar. Jag förstår inte att så många kan utsätta sin kropp för det experimentet. 

Var kommer drogerna ifrån och vilka är det som säljer?

- Det tar nog många vägar och det jag kan säga är ju att det är många som vill vara med och dela på kakan. Tillgången blir större och det finns pengar att tjäna i det här. 

Arbetet fortsätter nu och det kommer bli fler tillslag mot ungdomar. 

- Ja, i vårt material har vi nog ett 50-tal namn. Det här var ett av flera tillslag framöver. Det är i alla fall de förväntningar jag har. I och med den nya polisorganisationen är det enklare nu att gå samman och jobba ihop. Underrättelsetjänsten har gjort ett bra jobb här, säger kommunpolisen. 

Varför slog ni inte till mot alla nu? 

- Därför att det tar tid. Vi måste göra det på ett riktigt sätt. Eftersom det är ungdomar är socialtjänsten inkopplade och allt ska dokumenteras, svarar Henric Rörberg. 

De brott som ungdomarna riskerar att dömas för är narkotikabrott, eget bruk och för innehav. Polisen beslagtog ett antal gram cannabis. 

Vad händer med ungdomarna nu?

- Det är ju lite olika, vissa får böter och så är det ju stödinsatser från socialtjänsten som är aktuellt för flera. 

Men på vilket sätt hjälper ett sådant här tillslag mot ett utbrett missbruk?

- De som vi tagit får ju stödåtgärder och när ni skriver om det nu så kanske andra varnas och börjar inte med cannabis, svarar Henric Rörberg.