Systembolag populäraste motivet för vykortsmakarna

Välkända Carlaförlaget har tillverkat miljontals vykort sedan starten 1963. Åtta systembolag i Bohuslän var motivet på ett av de mest efterfrågade vykorten. Men marknaden har minskat kraftigt och nu säljs industribyggnaden i Lysekil.

ANNONS
|

– Vi har inte längre behov av den här byggnaden, säger Claes Andersson som i dag är den enda personen som jobbar med att tillverka vykort på Carlaförlaget.

Det var Lysekilsprofilen Karl-Gustaf Andersson, 97 år, som tidigare arbetade med att ta fram tryckoriginal till emballageindustrin som startade företaget 1963. Företagets inriktning var tillverkning av vykort och andra tryckeritjänster.

Verksamheten har sedan dess i huvudsak bedrivits i en industribyggnad på Norra Kvarngatan i Lysekil som nu ska säljas.

– Jag har några år kvar till pension och processen med att sälja byggnaden kan ta tid, säger Claes Andersson.

Det är också så att Carlaförlaget äger ytterligare en fastighet på Dalskogens industriområde där vykort kan tillverkas.

ANNONS

– Jag är den enda som jobbar kvar i företaget, säger Claes Andersson. I dag tillverkar vi drygt en procent av det vi gjorde när intresset för vykort var som störst.

Enligt Claes Andersson hade företaget en guldålder mellan 1985 och 1990 med sex anställda i bolaget som mest.

– Det hände att vi tillverkade 3,5 miljoner vykort under ett år. Vi hade flera egna kunder. Det handlade bland annat om att leverera vykort till kiosker, Skara sommarland och High Chaparral. Vi tillverkade också vykort för andra tryckerier med motiv från exempelvis Öland och Gotland.

Bilderna från Bohuslän togs i första hand av Karl-Gustaf och Leif Andersson.

– Vi tog de flesta bilderna själva, säger Claes Andersson.

Vykort med motiv på åtta olika systembolag i Bohuslän och ett kort med bara räkor hör till två av de mest efterfrågade vykorten som har tillverkats på Carlaförlaget.

– Det var min pappa som kom med idén att göra ett vykort med ett antal systembolag, säger Claes Andersson. Vid den tiden drev han en tobaksaffär och många kom och frågade var systemet låg.

Typiska vyer från orter i Bohuslän som många besökare känner igen är en viktig sak när man tillverkar ett vykort.

ANNONS

– Intresset för vykort minskade redan i början av 90-talet, säger Claes Andersson. Den ökade tillgången på datorer och användningen av mobiler är två saker om påverkat oss.

Fakta

Det första kortet med en fotografisk vy tillverkades i Tyskland för 1882 års utställning i Nürnberg. Det äldsta kända vykortsmotivet i Sverige är tecknat och visar en kvist med förgätmigej och texten "Jag gratulerar." Runt sekelskiftet exploderade populariteten för vykort. Landskapsmotiv, järnvägsstationer och natur och djurmotiv var några exempel på vanliga motiv. I dag har intresset för vykort minskat i Sverige och det finns bara ett fåtal företag kvar som tillverkar vykort.

ANNONS