Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson och exploatören Lars Andersson

Tänker inte låta sig stoppas av domstolen

Så ska kommunen och exploatören agera i Stockeviksärendet.

Domstolen stoppar spaanläggningen i Stockevik. Men kommunen och exploatören tänker inte ge sig så lätt.– Jag blir rent ut förbannad, säger Lars Andersson, Skaftöbo AB.

Mark- och miljödomstolen upphäver i en dom detaljplanen för området i Stockevik där det planerade spa-bygget skulle ligga. Det handlar om drygt elva hektar och enligt domstolen skulle en anläggning av den här omfattningen ha bestående negativ effekt på naturvärdena.

– Jag är mycket förvånad över domen, säger kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S)

Vi har haft med länsstyrelsen i ett tidigt skede när det gäller planerna, arkitektkontoret har presenterat bygget och fått godkänt av länsstyrelsen.

Läs också kommentaren: Tillbaka på ruta ett

– Mark- och miljödomstolen ska kontrollera om allt gått lagligt till. Inte tycka till om att arbetstillfällen inte uppväger orådets naturvärden, säger kommunalrådet.

Jan-Olof Johansson (S) säger att så fort han fått tag på handlingarna och en tjänsteman som inte är på semester så ska man gå vidare.

– Det lutar mot att vi tänker överklaga, få prövningstillstånd, så att ärendet tas upp i Mark- och miljööverdomstolen.

Lasse Andersson, Skaftöbo AB, exploatören som äger 50 procent av markområdet är väldigt besviken.

– Skaftö öråd, kommunen alla har varit med. Beslut har tagits i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige. Vi har kämpat i tio år med det här, lagt ner massor av penga.gjort alla utredningar.

– Jag blir rent ut sagt förbannad, säger Lasse Andersson. Vi måste överklaga.

Miljöpartisten Inge Löfgren som kämpat hårt mot planerna och de andra som överklagat länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen menar att domen innebär att mycket värdefulla naturområden sparas för framtiden.

– Det känns mycket bra, sa Inge Löfgren i en kommentar till domen i måndags.

Nu gäller det om ärendet kommer att tas upp i Mark- och miljööverdomstolen