Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hängiven radioamatör. Hans-Christian Grusell är ordförande i föreningen Lysekils Sändareamatörer.

Tar kontakt med andra runt hela jorden

Det finns fortfarande personer som vill hålla kontakten via radiovågor. I helgen hålls ett riksmöte för radioamatörer.

– Det finns möjlighet att hålla kontakt med andra om telefonerna och internet slutar fungera, säger Hans-Christian Grusell, ordförande i föreningen Lysekils sändaramatörer. Vi har möjlighet att ställa upp och hjälpa till med nödtrafik om det finns behov av detta. Det går att få igång radioapparaterna med hjälp av ett vanligt bilbatteri.

De som är med i föreningen träffas regelbundet i föreningens klubblokal för att försöka hitta andra radioamatörer runt om i hela världen. De radiosändare som används gör det möjligt att ta kontakt med andra med motsvarande utrustning. Radiovågorna studsar mot atmosfären men förutsättningarna att få en bra mottagning beror på många olika faktorer, bland annat på väder och vind.

– Det går också att rikta in antennen åt ett visst håll om man vill komma kontakt med någon i exempelvis Kina, säger Hans-Christian Grusell. Men man vet aldrig hur lång tid det tar innan man får någon kontakt. Det brukar pirra lite extra i magen om man hör röster på kinesiska.

I dag finns det 33 medlemmar i den lokala föreningen för radioamatörer i Lysekil. Det ordnas regelbundna träffar där medlemmarna ägnar sig åt att ta kontakt med andra. I bland tävlar man mot varandra.

– Det handlar om att få så många kontakter som möjligt under en viss tid. När jag får kontakt med en annan radioamatör brukar jag först uppge mitt anropsnummer. Varje radioamatör har ett unikt nummer. Sedan pratar vi om andra saker som har med radioteknik att göra och om hur vädret är om mottagningen är tillräckigt bra.

Radioamatörerna i Lysekil ägnar sig också åt att tillverka olika typer av utrustning och det pratas en hel del teknik när föreningens medlemmar träffas.

Den här helgen får Lysekil besök av radioamatörer från hela landet. Varje år brukar Sveriges sändaramatörer ordna ett riksmöte. Under lördagen ska föreningens medlemmar ta del av den senaste tekniken inom det här området. En viktig fråga att ta upp är de problem som orsakas genom otillåten spridning av lågenergiprodukter.

– Det handlar i första hand om vissa lågenergilampor med otillåten utstrålning, säger Hans-Christian Grusell.

Bild: Ingvar Spetsmark