Mikael Jägerbrand står bakom hällristningsveckan i Backa.
Mikael Jägerbrand står bakom hällristningsveckan i Backa. Bild: Ingvar Spetsmark

Tar upp myter under hällristningsvecka i Backa

Nu är det åter dags för hällristningsveckan i Backa utanför Brastad och ett antal föreläsningar planeras fram till avslutningen den 14 juli. Arkeologen och författaren Mikael Jägerbrand från Brastad står bakom satsningen. Den här gången tänker han prata en hel del om myter om hällristningar.

ANNONS
|

– Jag brukar ta upp olika saker varje hällristningsvecka och den här gången har jag valt att prata om felaktiga saker och om myter när det gäller hällristningar, säger han.

Hällristningsveckan i Backa är ett arrangemang som återkommer varje år. Varje dag arrangeras ett antal olika aktiviteter. Det kan handla om guidade visningar, föreläsningar, vandringar och bronsålderssafari. Ett antal hundra personer brukar komma och lyssna på de föreläsningar som hålls.

– Förra sommaren kom det inte så många personer på grund av det varma vädret. Förra sommaren var ungefär samma klimat som på bronsåldern.

Avlivar myter

En myt som Jägerbrand avlivar är påståendet att ökad värme utgör ett hot mot hällristningarna.

ANNONS

– Det var betydligt varmare på bronsåldern. Hällristningarna hotas inte av att temperaturen går upp ett par grader. De gjordes dessutom under en tidsperiod när det var betydligt varmare än i dag. Det som däremot hotar hällristningar är kyla och frostskador.

En annan utbredd uppfattning om att männen på bronsåldern var skäggiga. Men det är fel, säger Mikael Jägerbrand.

– Det finns inte några hällristningar på människor med skägg från den här tidsepoken. En av de vanligaste fynden i gravar är rakknivar. Det var först på vikingatiden som det blev populärt med skägg.

Ett annat påstående är att bronsåldern skulle vara en lugn och fredlig period.

– Det här handlar om en period som var extremt krigisk. Det är något man kommit fram till genom att studera vapen från den här tiden. Dessutom har det påträffats ett antal massgravar med kvarlevor från människor som dödats i bland annat Tyskland, säger Mikael Jägerbrand.

Det finns cirka 300 hällar med olika typer av hällristningar i Backa och ytterligare ett antal kända hällristningar på Stångenäset. Hällristningsveckan genomförs bland annat vid den kända hällristningen Skomakaren från bronsåldern som upptäcktes 1627.

ANNONS