Terje Fredh började på Bohusläningen 1962. Mellan 1962 och 2017 gav han även ut 52 böcker och höll frekventa föredrag om svensk sjöfarts- och krigshistoria.
– Jag var med min pappa ner i hamnen i Lysekil som tioåring i i början av 40-talet. Vid den här tiden transporterades det kullager mellan Lysekil och England. Det var nog här mitt intresse väcktes för vad som hände med sjöfarten och de svenskar som seglade under utländskt flagg under den här tidsperioden, sade han till Bohusläningen i samband med att det som blev hans sista bok publicerades 2017.
Just svenska sjömäns arbete och öden för att säkra transporter under andra världskriget var ett återkommande tema i Terje Fredhs texter, och han lade ner mycket tid på att ge de 2000 svenska sjömän som omkom under kriget ett erkännande.
På 90-talet resulterade hans arbete i ett minnesmärke för ”krigsseglarna”, som nu är placerat i Göteborg.
Med start från 50-talet tog Terje Fredh även över 40 000 bilder på båtar, till en omfattande samling som 2009 delvis köptes av en amerikansk samlare.
Så sent som för två år sedan tilldelades han pris av kulturföreningen ”Lysekil i våra hjärtan”.
Terje Fredh blev 86 år gammal.
LÄS MER: Kulturpris till Journalisten och författaren Terje Fredh
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Bohusläningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.