Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Polisen
Bild: Polisen

Tonårspojke frias från mordförsök

En man knivhöggs i nacken i samband med ett större bråk utanför en bostad i Lysekil. Åklagare ansåg att en pojke under 18 år varit den som utförde knivattacken och väckte åtal. Men nu frias pojken av Uddevalla tingsrätt.

Det var en natt i maj som ett flertal personer kom hem till en familj i Lysekils kommun för att prata med en minderårig pojke. När pojken och hans vän kom ut uppstod ett vilt slagsmål, där både basebollträ och kniv användes. En av männen blev då knivstucken i halsen. Han klarade sig utan livshotande skador, men kniven fick opereras bort på sjukhus.

LÄS MER: Två ungdomar under 18 år misstänkta för mordförsök

Pojken som bodde på adressen kom att misstänkas vara den som stuckit mannen med kniven, och han anhölls inledningsvis, misstänkt för försök till mord. Han släpptes senare, dock alltjämt misstänkt. I september åtalades han för mordförsök, misshandel och olaga hot.

Nu har pojken frikänts på alla punkter av Uddevalla tingsrätt.

Utrymme för andra förklaringar

I domen framkommer att pojken hade en vän som skulle sova över hemma hos sig, och i hemmet fanns även delar av pojkens familj. Omkring tvåtiden på natten kom en grupp bestående av i vart fall sex personer, varav flera vuxna, hem till dem och krävde att få tala med pojken. Pojken har under rättegången förklarat att han visste vem i vart fall en av personerna som kom hem till honom var, och att han var rädd för denne.

LÄS MER: Misstänks för mordförsök – advokaten: det var självförsvar

När pojken och hans vän gått ut uppstod bråk, och pojken har uppgett att han då försökte skydda sin vän genom att hota de andra med en kniv. En kniv som han sedan säger sig ha kastat ifrån sig.

Exakt vad som sedan hände är inte fullt utrett, den åtalade pojken har själv beskrivit det som att "flera personer har legat på marken och armar och ben har viftat och sparkat omkring". Domstolen kommer fram till att ingen har sett pojken sticka kniven i nacken på mannen, att tidsrymden för händelseförloppet är fullständigt oklar och att knivens anfallsvinkel inte stämmer överens med påståendet om hur attacken gått till.

Uddevalla tingsrätt menar att "det finns utrymme för ett flertal alternativa hypoteser" om hur mannen blivit knivhuggen.

Befann sig i hotfull situation

Vidare konstaterar tingsrätten att pojken upplevt en mycket hotfull situation när sex personer kom hem till honom på natten, och han befunnit sig i en nödvärnssituation. Han frias därför också från knivhot och för att ha misshandlat en av de inblandade med basebollträ.

LÄS MER: "Det här är en tragisk historia för alla inblandade"

Däremot döms just den man i 20-årsåldern som tonåringen påstods ha misshandlat, själv för misshandel. Han döms till villkorlig dom med samhällstjänst för att ha slagit tonårspojkens kamrat med flera slag mot huvudet och överkroppen.

Åklagare Carin Pedersen är den som väckte åtal mot tonårspojken. Hon har ännu inte bestämt om hon ska överklaga tingsrättens dom.

– Jag har tagit del av domen väldigt översiktligt. Min bedömning är att det fanns tillräckligt mycket bevisning för en fällande dom, sen får jag läsa igenom skälen som domstolen anfört och överväga om jag ska överklaga, säger hon.

Hon har nu tre veckor på sig att lämna in en eventuell överklagan.