Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Träsnidare på Skaftö ställer ut i USA

Träsnidaren Tom Nilsson är känd som The Birdman när han visar upp sina fåglar utomlands. Nu ska han delta i den internationella träsnidarmässan World Wood Day i Los Angeles.

– Det här med att snida fåglar och olika figurer började jag med för drygt 20 år sedan när jag gick en kurs i bildhuggeri, säger Tom Nilsson. Jag är utbildad möbel och finsnickare och ville lära mig mer när det gäller snida i trä vid tillverkning av möbler. Det var då jag provade på detta med att snida fåglar och figurer i trä för första gången och förstod att jag hade en viss talang för detta. I dag är träsnideriet ett komplement till det företag inom finsnickeri som jag driver på Skaftö.

Tom Nilsson har gjorts sig känd som en skicklig träsnidare både i Sverige och utomlands där många kallar honom för the Birdman. På lördag åker han som enda svensk till träsnidarmässan World Wood Day i Los Angeles.

Träsnidare från ett 90-tal länder deltar i mässan som den här gången har rötter som tema som invigs den 21 mars.

– Det vi kommer att göra är att sitta och snida inför publik under mässan som är fem dagar lång, säger Tom Nilsson.

Den organisation som står bakom mässan heter International Culture Society och har ett huvudkontor i Taiwan. Ett mål för den här organisationen är att lyfta fram trä som naturprodukt, och kulturbärare i olika delar av världen.

Det han tar med sig till mässan är bland annat några fåglar, bland annat en strandskata, och en fågelskål.

Tommy Nilsson har tidigare varit på liknande mässor i Kina och Turkiet.

– Jag hade inte hört talas om den här organisationen fram tills för några år sedan, säger han. Plötsligt fick jag e-post med en förfrågan om jag hade lust att vara med på mässan i Kina. Det tackade jag inte nej till.

Tommy Nilsson har hunnit knyta många kontakter med träsnidare från flera andra länder på de tidigare mässor som han deltagit i.

– Vi har regelbunden kontakt med varandra via olika sociala medier. Det vi gör är bland annat att lägga upp olika föremål på exempelvis Facebook som vi har tillverkat för att få synpunkter.

Tommy Nilsson använder träslaget Lind när han sitter och snidar i sin lilla snickarbod som ligger i närheten av havet på Skaftö. På en hylla trängs fåglar i olika storlekar med bland annat gubbar och tomtar. På andra sidan väggen finns det en hel del verktyg.

– Jag brukar ofta snida olika djur på beställning.

De träskulpturer som han tillverkat finns bland annat på Bohusläns museum och Naturrum Stora Mosse i Småland. Dessutom har Tom Nilsson haft ett antal utställningar.

Just nu lägger han ner en hel del tid på ett projekt som heter Naturrum Trollskogen på Öland.

Han har bland annat fått i uppgift att tillverka en kalv i naturlig storlek i trä och fyra åttafläckiga skalbaggar som ska förstoras 50 gånger.