Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Tre späckhuggare utanför Lysekil

Patrik Eld trodde inte sina ögon när han var ute för att fotografera sjöfåglar. Istället kom tre stora späckhuggare till hans båt.

Det var vid lunchtid som Patrik Eld gav sig ut från hemmahamnen i Lysekil på fredagen. Meningen var att han skulle fotografera sjöfåglar.

– Jag älskar att vara ute i naturen och fotografera. Men det här hade jag aldrig kunnat drömma om, säger han.

Han skulle åka från Lysekil till Smögen. Men några sjöfåglar såg han inte. Istället började han fiska efter makrill och ha på midsommarbordet. Och väster om Hållö gjorde han sitt livs upptäckt. Han såg hur några måsar och trutar dök i vattnet och insåg att det var något "på gång därborta".

Så han styrde dit.

– Jag tuffade dit i sakta mak och var beredd med kameran. Rätt var det var så bara klöv sig vattnet och jag fick se fenorna på tre späckhuggare. Jag kunde inte fatta att det var sant. Det var helt otroligt. Jag är fortfarande skakig, berättar 44-åringen som säger att det är hans livs upplevelse.

De tre späckhuggarna simmade bort lite från båten. Patrik Eld följde efter. Han berättar hur två av späckhuggarna då vänder om och kommer emot båten. Han ser den ena gigantiska späckhuggaren simma precis under båten.

– Sedan klyver den vattenytan och jag fick ett sådant där blås precis bredvid min båt. Jag fick allt vatten i ansiktet. Det var magiskt, konstaterar Patrik Eld.

Han tror att späckhuggaren simmade efter ett stimm med fisk. Och inser att han troligen aldrig mer kommer att uppleva samma sak igen.

– Jag försöker fatta att det är sant. Samtidigt som jag var helt överlycklig var jag också jätterädd. Det är ju inga små varelser.