Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Trots tung bevisning: "Minns ingenting"

Bevisningen mot den 41-årige man som utpekas som en av ledarna för odlarligan är tung. I polisförhör minns han ingenting och vet inte vad cannabis är.

Polisen hade 41-åringen under noggrann uppsikt under hela förra hösten. 11 september började hans telefon avlyssnas och då hade han kontakt med den 24-årige man som polisen anser var ledare för det kriminella nätverket i Majorna.

Genom otaliga sms håller männen kontakt, träffas vid bänkarna på gården vid Mariebergsgatan eller nere i 41-åringens garage i Hammarkullen.

Så här kan det låta, en dag i september:

- E d bra?

- Vi har ingenting just nu, svarar 41-åringen.

De följande veckorna bokar de in flera träffar "vid bänkarna". Polisens spanare sitter i en lägenhet i ett höghus intill och fotograferar i oktober när odlingschefen lämnar över en blomställning till den lokale gängledaren.

Efter mängder av sms och telefonsamtal kommer polisens jackpot i slutet av oktober. Den 29 oktober skickar 41-åringen ett sms:

- Jag har test.

Därefter bestämmer de att ses i garaget.

Följande dag lyder sms:en så här:

- Har du pengar tillräckligt?

- Ja.

Sedan meddelar 41-åringen:

- Det finns bara sex stycken.

Ytterligare en stund senare svarar 24-åringen:

- Du kan lämna på parkeringen där vi sa okej, bilen, jag har 250 nu, jag fixar resten lite senare. Ok. Kanske 10-11.

På kvällen följer polisens spanare hur 41-åringen guidas av 24-åringen till en bil som står parkerad vid Kabyssgatan. I anslutning till den hittas under kvällen sex kilo marijuana.

Priset för detta parti var med största sannolikhet 250 000 kronor, plus ytterligare ett mindre belopp.

24-åringen grips av polis i närheten av bilen och döms senare till fängelse i två år och två månader för grovt narkotikabrott.

Den misstänkte ligaledaren sysslar under resten av året med att chefa över odlingen i Skarstad. Han grips vid det stora tillslaget mot de åtta odlingshusen 2 december och kommer i veckan att åtalas som en av ligans huvudmän.

41-åringen kom till Sverige 2008. Här gifte han sig och fick ett barn som nu är i förskoleåldern. Barnet bor hos mamman som han är skild från. I Vietnam uppger sig mannen ha arbetat som taxichaufför. Här har han haft några korta anställningar som chaufför och i en salladsbar men har mestadels varit arbetslös. Han är tidigare inte dömd för brott.