Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart ska framtiden för den planerade utbyggnaden av Preemraff i Lysekil avgöras. Bild: Lasse Edwartz
Snart ska framtiden för den planerade utbyggnaden av Preemraff i Lysekil avgöras. Bild: Lasse Edwartz

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Tusentals väntas demonstrera mot Preemraffs utbyggnad

Flera miljöorganisationer går samman för att stoppa Preemraffs planerade utbyggnad i Lysekil. Demonstranter ska bussas till kusten och förhoppningen är att närmare tusen personer ska närvara. En av dem, hoppas arrangörerna, kan vara Greta Thunberg.

Den tionde mars sammanträder mark- och miljööverdomstolen i Lysekil för att avgöra framtiden för Preems planerade utbyggnad av Preemraff i staden. När förhandlingen har avslutats ska domstolen lämna ett yttrande till regeringen som slutligen fattar beslut om utbyggnaden.

Samtidigt kraftsamlar miljöorganisationer för att stoppa Preems planer.

Jessica Lovell är talesperson för initiativet Stoppa Preemraff. Bild: Privat
Jessica Lovell är talesperson för initiativet Stoppa Preemraff. Bild: Privat

I sociala medier finns två evenemang, ett som arrangeras av den radikala klimatrörelsen Extinction rebellion och ett som arrangeras av initiativet Stoppa Preemraff. Tillsammans samlar evenemangen närmare 1 000 personer.

– Vi vill rikta en kraftfull uppmaning till regeringen om att ta beslut i linje med Parisavtalet och de svenska miljömålen och avslå ansökan, säger Jessica Lovell, talesperson för Stoppa Preemraff.

LÄS MER: Här avgörs Preemraffs framtid

Preem: Viktigt för omställningen

Med en knapp månad kvar till den planerade demonstrationen är det svårt att avgöra exakt hur många som kommer att närvara. Flertalet organisationer planerar däremot för att närvara och arbetar för att få så många demonstranter att kunna ta sig till Lysekil.

– Det finns en arbetsgrupp som arbetar med busstransporter från olika orter, främst från Göteborg, men även från andra. Det kommer säkert komma en del med den vanliga kollektivtrafiken också, logistikgruppen kommer kontakta Västtrafik för att meddela att det blir fler resenärer än vanligt den dagen, säger Lovell.

LÄS MER: Kommunen ger tummen upp för Preemraffutbyggnad

Dani Backteg, presschef på Preem, vill inte kommentera protesterna mot bolaget. Bild: Pressbild
Dani Backteg, presschef på Preem, vill inte kommentera protesterna mot bolaget. Bild: Pressbild

Dani Backteg, presschef på Preem, vill inte närmare kommentera protesterna, men säger att han hoppas att domstolsförhandlingen får ha sin gång.

– Det viktigaste för oss att vi får ha en konstruktiv förhandling och att frågan kan beredas så skyndsamt som möjligt. Vi har varit tydliga med hur viktigt det är för Preem och för omställningen i stort att vi får till ett miljötillstånd, säger han och fortsätter:

– Det är deras rätt att uttrycka sin åsikt och vi tycker att det är bra att det finns möjlighet att uttrycka sina åsikter, så länge man gör det på ett lagligt och respektfullt sätt.

Svårt att bedöma hur många som kommer

Hur stora chanser demonstrationen har att påverka regeringens beslut kan Jessica Lovell på Stoppa Preemraff inte svara på. Däremot hoppas hon att många närvarar och att motståndet mot utbyggnaden blir synligt.

– Vi hoppas att den här opinionen på något sätt kan påverka regeringen och de politiker som sitter där. Motståndet får inte så mycket plats, Preem har ju hur mycket resurser som helst att kabla ut reklam. Det är svårt för oss att göra oss hörda och vara en stark röst.

Arrangörerna hoppas att klimataktivisten Greta Thunberg ska närvara under demonstrationen. Bild: Pontus Lundahl/TT
Arrangörerna hoppas att klimataktivisten Greta Thunberg ska närvara under demonstrationen. Bild: Pontus Lundahl/TT

En av organisationerna som ska medverka är Fridays for future, en rörelse som startade i och med att Greta Thunberg satte sig utanför riksdagen och skolstrejkade för klimatet. Och Lovell säger att man hoppas att Thunberg är en av de som kommer till Lysekil.

– Fridays for future ska kontakta Greta. Jag vet inte hur det går, vi har månadsvisa stormöten då vi stämmer av, men jag har inte full insyn i arbetsgruppen, säger Jessica Lovell, talesperson för Stoppa Preemraff.