Bengt Sjöberg, som är uppvuxen på gården Ingalsröd utanför Brastad, donerade två miljarder kronor till Kungliga Vetenskapsakademien innan han 2017 avled i sviterna av en cancersjukdom.
Bengt Sjöberg, som är uppvuxen på gården Ingalsröd utanför Brastad, donerade två miljarder kronor till Kungliga Vetenskapsakademien innan han 2017 avled i sviterna av en cancersjukdom. Bild: Lasse Edwartz

Två amerikaner får dela på årets Sjöbergpris

Kungliga Vetenskapsakademien har beslutat dela ut 2019 års Sjöbergpris på en miljon US dollar till de två amerikanska cancerforskarna Dennis Slamon och Brian Druker. Det är företagaren Bengt Sjöberg, som vuxit upp på en gård i närheten av Brodalen, som tagit initiativ till priset.

ANNONS

– Vi är två bondpojkar som vuxit upp på en gård som ligger vid Ingalsröd i Lysekils kommun, säger Ingemar Sjöberg som är bror till Bengt Sjöberg som avled i början av 2017 i sviterna av en cancersjukdom.

Bengt Sjöberg donerade större delen av sin förmögenhet på två miljarder dollar till Kungliga Vetenskapsakademien innan han avled. Det handlade om den största donationen någonsin från en privatperson. Sjöbergstiftelsen har till ändamål att främja vetenskaplig forskning med huvudsaklig inriktning på cancer, hälsa och miljö. I mindre omfattning kan andra välgörande ändamål inom hälsa och miljö främjas. Prissumman på en miljon US dollar är i samma nivå som Nobelpriset.

ANNONS
Cancerforskarna Dennis Slamon och Brian Druker tilldelas 2019 års Sjöbergpris för sitt arbete med att utveckla helt nya sätt att slå ut cancer.
Cancerforskarna Dennis Slamon och Brian Druker tilldelas 2019 års Sjöbergpris för sitt arbete med att utveckla helt nya sätt att slå ut cancer. Bild: OHSU /Kristyna Wentz-Graff

Årets två pristagare Dennis Slamon och Brian Druker är kliniska cancerforskare vars arbete beskrivs ha revolutionerat behandlingen av patienter med bröstcancer respektive kronisk myeloisk leukemi. De har byggt vidare på grundläggande upptäckter och haft en avgörande betydelse för att dessa inte stannat vid laboratoriebänken utan kommit till praktisk nytta för patienterna.

De två forskarna som fått priset har utvecklat helt nya sätt att slå ut cancer som varit banbrytande i utvecklingen av målinriktad behandling och som förbättrat prognos och överlevnad för tusentals patienter.

"En stor ära"

"Det är en stor ära för mig att få ett så prestigefullt pris. Prissumman kommer att vara till stor hjälp för oss när vi fortsätter att förverkliga våra intentioner att hitta fler former av målstyrd behandling. För tillfället arbetar vi med äggstockscancer, lungcancer och cancer i bukspottskörteln. Idén är att identifiera det som skiljer cancercellerna från normala celler och rikta behandlingen mot just det med förhoppningen att kunna utveckla mer effektiva och mindre giftiga cancerbehandlingar", säger Dennis Slamon i ett pressmeddelande.

Det här är tredje gången som priset delas ut.

ANNONS