Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tjuv och polis kommer under nästa vecka att börja spelas in i Lysekil. Bild: Lasse Edwartz

TV-producentens lugnande budskap till Lysekilsborna

Tv-teamet som ska spela in "Tjuv och polis" i Lysekil har anlänt. Under nästa vecka inleds inspelningarna och producenten vill stilla Lysekilsbornas oro för att de ska ta med sig någon smitta från Stockholm.

Under nästa vecka inleds inspelningarna av tv-programmet "Tjuv och polis" i Lysekil. Redan under veckan innan har tv-teamet kommit från Stockholm.

– Vi har kommit i omgångar under veckan, säger Björn Wahren, exekutiv producent på SVT och lägger till att han inte kan berätta vilken dag inspelningen börjar:

– Det som ska ske i starten av programmet är en stor kupp. Det ska ju ingen veta när den sker, och framför allt inte vår fiktiva polisstyrka.

LÄS MER: SVT söker aspiranter i Lysekil till Tjuv & Polis

38 personer har rest från Stockholm för att spela in tv-programmet. Något som lett till reaktioner i sociala medier, av oro för att resandet ska bidra till ökat spridande av covid-19, sjukdomen som orsakas av coronaviruset.

Men enligt Björn Wahren var det aldrig aktuellt att ställa in inspelningen.

– Nej, egentligen inte. Vi har naturligtvis diskuterat fram och tillbaka om vi skulle försöka skjuta på det till en senare period. Men vi kom fram till att just den här typen av inspelning är genomförbar helt enkelt. Vi måste fylla vår tablå även i höst.

Den exekutiva producenten betonar att tv-teamet följer myndigheternas riktlinjer och att inspelningen inte kommer samla större folksamlingar.

– Det är ingen inspelning där vi jobbar i stora grupper på något sätt. Det är en väldigt spridd inspelning. Vi följer ju ett gäng tjuvar och ett gäng poliser, det är bara små team som är ute och följer enskilda personer. Det går inte att jämföra med en studioinspelning.

"Feberskannar all personal varje morgon"

Inför inspelningen har produktionen infört hårda regler kring social distansering, och såväl utrustning som fordon och arbetsplatser kommer att rengöras flera gånger per dag.

– Varje morgon feberskannar vi all personal och behöver vi komma nära inpå någon kommer vi använda munskydd och handskar. Vi gör allt vi kan, säger Wahren och tillägger att han varit i kontakt med Västra Götalandsregionens ansvariga smittskyddsläkare:

– Jag gick igenom läget och hon hade inga synpunkter. Hon tyckte allt lät jättebra.

Björn Wahren vill också lugna lokalbefolkningen.

– Jag vill säga till de som är oroliga att vår personal kommer inte ha någon närkontakt med befolkningen. Om vi skulle intervjua någon på gatan kommer vi hålla ordentlig social distans, säger han och lägger till:

– Om någon i teamet, mot förmodan, skulle insjukna i en förkylning kommer den personen att transporteras tillbaka till Stockholm. Vi vill inte hamna i en situation där vi belastar sjukvården här.