Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/13

UF-företagen visade upp sig

På fredagen kom drygt 1 000 elever till Campus Västs lokaler då det hade blivit dags för Lysekilsmässan. 57 företag fanns på plats och ett flertal UF-företag ville gärna visa upp sig.

Mässan är en utveckling av Kontaktmässan som har anordnats på Campus Väst-Gullmarsgymnasiet sedan 2011, där företag och elever möter varandra. Företagen visar upp sin verksamhet och eleverna fick information om möjligheter till anställning och vilka utbildningsvägar som krävs för att nå dit.

År 2015 utökade man, på näringslivets begäran, mässan till två dagar. Detta för att öppna upp och nå ut bättre till allmänheten. Hela lördagen vigs därför åt allmänheten men på fredagen var det eleverna själva som fick gå runt i lokalerna. Över 50 företag kunde man besöka och på plats fanns även ett tiotal UF-företag, ung företagsamhet.

Ett av dessa var Make Space UF, som drivs av Gabriella Komadina, Rasmus Wiik, Tilda Lundqvist, Ida-Karin Wallberg och Rebecka Lundqvist. Alla går de i årskurs två på Gullmarsgymnasiet.

– Vår produkt är en minnessticka. Med hjälp av den kan man enkelt föra över bilder från sin mobil, dator eller IPad. Stickan sätter man i laddningsuttaget på mobilen eller Ipaden och sedan är man reda att föra över, säger Gabriella Komadina.

– Det är smidigt och man slipper krångel med massor av sladdar, tillägger Rebecka Lundqvist.

Idén med UF-företag på gymnasiet tycker de är väldigt bra. Då de får testa på hur det känns att starta och avveckla ett företag innan de kommer ut i arbetslivet.

– Vi får även göra det vi tycker om i gruppen. Jag gillar ekonomi och då får jag också hålla på med det, säger Ida-Karin Wallberg.

På andra sidan lokalen står Filip Zubonja, Gabriel Nilsson och Yacoub Ohan som driver UF-företaget iCracked. Deras affärsidé bygger på att laga skärmar och byta batterier på Iphones till ett rimligt pris.

– Man lär sig väldigt mycket med att jobba med UF-företag, säger de.

Fanny Rhodin, Emelia Lorensson, Ebba Fällt och Johanna Henriksson har startat ett UF företag där all vinst går till organisationen Love Nepal eller Love and Hope som de också kallas. Tillsammans pärlar de armband och säljer dem vidare.

– Vi tycker att det är bra att man kan hjälpa en organisation och att vi får göra detta tillsammans, säger Ebba Fällt.

Några trappor ner står ett annat UF-företag nämligen Kalaskul av Celine Ringdahl, Hanna Johansson, Jeanette Jerrebäck och Sebastian Hammargren. Tillsammans anordnar de barnkalas efter födelsedagsbarnets intresse och önskan.

Ulf Bertilsson ordförande i Näringslivscentrum i Lysekil och Roland Karlsson, vice ordförande i Näringslivscentrum, tycker att UF-företagen är framtiden för Lysekil.