Under sommarhalvåret fylls gästhamnen med skräp

Däck, hummertinor och ölburkar. När dykare hoppar i vattnet vid Lysekils gästhamn hittar de alltid skräp – och skillnaden mellan höst och vår är tydlig. Men organisationen Håll Sverige rent kan också se en förbättring jämfört med tidigare år.

ANNONS
|

Johan Bohlin och Christian Bergström står längst ut på bryggan vid Lysekils gästhamn. De stånkar som stora stygga vargen när de tillsammans drar ett rep som leder mot havsdjupet.

– Nej, det här går aldrig, säger Bergström när två hopsurrade däck bryter ytan.

De försöker dra i repet, innan Bohlin lutar sig över bryggkanten och börjar dra upp det ena däcket för hand. Kampen mellan de två männen och gravitationen slutar med att Johan Bohlin släpar upp däcket över kanten, varpå det andra följer efter.

Någonstans under ytan simmar en dykare vidare och fortsätter leta efter skräp.

Blivit mindre av det stora skräpet

Två gånger per år gör de så här. Dykcenter i Lysekil och organisationen Håll Sverige rent går ihop och dyker efter skräp.

ANNONS

– Vi har väl gjort en hamnrensning en eller två gånger per år. Dels för att göra det snyggt, det är kul för turisterna som kommer hit. Men också för att vi ser att det är en ökning av skräp, och det här är vår arbetsplats på något sätt, säger Daniel Dahlström, ägare av Dykcenter.

Han säger att det blivit mindre av det större skräpet, men vissa saker är återkommande.

– Det vanliga har börjat komma upp även i dag: bildäck, burkar och flaggor. Men vissa år har vi hittat allt möjligt konstigt, säger han och fortsätter:

– Vissa grejer blir man lite förvånad över, som bilbatterier, brandsläckare, skateboard och cyklar. En gång hittade vi en dildo. Man undrar lite hur det kan hamna i havet.

"Vet ju att hamnar är problemområden"

Eva Blidberg är ansvarig för Håll Sverige rents marina aktiviteter. Hon säger att organisationen vill väcka uppmärksamhet för frågan om skräp i havet.

– Vi vet ju att hamnar är problemområden. Det ligger i tätbebyggda områden och det är mycket båtar i den här typen av marinor, säger hon.

När Blidberg jämför årets fångst med den för två år sedan kan hon ändå se en förbättring.

– Då fick vi ju upp mer än vi fick i dag. Det beror också på hur många som dyker, men jag tror att vi rensade bort ganska mycket.

ANNONS

Det märks också att en stor andel av skräpet kommer under sommarhalvåret, då hamnen har många besökare.

– Gästhamnen är det betydligt mer skräp i. Och vi har gjort städning under vår och höst, och på våren är det inte alls lika mycket som efter sommaren, tyvärr, säger han och avslutar:

– Folk måste kasta i med flit, och det gör lite ont att se.

ANNONS