Unik forskning i Gullmarsfjorden

Tio tornliknande föremål kommer från och med torsdag guppa runt i Gullmarsfjorden. De ingår i ett unikt experiment. Under fem månader kommer en stor internationell forskningsgrupp undersöka försurningens effekter på havet och dess innevånare.

ANNONS
|

60 forskare från Tyskland, Finland, Storbritannien och Göteborgs Universitet kommer fram till juni ha sin bas vid Sven Lovén centrum för marina vetenskaper i Kristineberg, utanför Lysekil. Med start på torsdag kommer tio provrörsliknande plastsäckar placeras ut i Gullmarsfjorden – så kallade mesokosmer. Varje behållare rymmer 55 000 liter havsvatten och kommer sticka upp drygt två och en halv meter ovanför ytan.

– I hälften av dem kommer vi tillsätta vatten som bubblats med koldioxid, en simulation av surhetsgraden som havet kan ha om 100 år, ett tänkt värsta scenario för att se hela samhället i havet påverkas, säger Peter Tiselius, professor i marin ekologi vid Sven Lovén centrum.

ANNONS

Under fem månader kommer man ta prover och utföra flera olika experiment på vattnet i behållarna. Just projektets längd lyfter Peter Tiselius fram som unikt.

– Man har tidigare genomfört samma experiment, men under kortare tid i bland annat Arktis och Östersjön. Nu kommer man ha möjlighet att testköra ett framtida scenario, ute i fält, under en längre tid och se vilken effekt försurningen kommer att ha på den havsmiljö vi har nu.

Att man utför experimentet i Gullmarsfjorden beror dels att verksamheten i Kristineberg kan rymma det stora forskarteamet under flera månader.

– Det är inte många ställen i världen som har samma infrastruktur, när så många hela tiden ska jobba krävs laboratorier och andra stora utrymmen. Sen är även fjorden unik, den är djup och ligger relativt skyddad, säger Peter Tiselius.

ANNONS