Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Unik skallös snäcka lever på fotosyntes

Ett snäckdjur som lever på fotosyntes. Det är det nyaste tillskottet i Havets hus havsfamilj. Den Blåprickiga solbadaren ligger rätt i tiden, menar akvarieteknikern Roger Jansson.

Fotosyntes är något som vanligtvis förknippas med växter. I korthet går det ut på att växterna tar koldioxid, vatten och solenergi och omvandlar det till socker samtidigt som de frigör syre.

Men processen är inte unik för växtriket.

Det nyaste tillskottet till Havets hus är den Blåprickiga solbadaren – en snäcka utan skal som lever på just fotosyntesen. Solbadaren äter grönalger, algernas kloroplaster tas sedan upp av djurets tarmkörtelceller som sedan styr fotosyntesen.

– När de vecklat ut ryggen och solbadar så frigörs sockerarter som de kan leva av. Det är ett soldrivet djur som är hur häftigt som helst. Även om det är lite nördigt, säger Roger Jansson, akvarietekniker på Havets hus i Lysekil.

Roger Jansson är uppspelt över det nya tillskottet till Havets hus. Bild: Ingvar Spetsmark
Roger Jansson är uppspelt över det nya tillskottet till Havets hus. Bild: Ingvar Spetsmark

Snäckan lever främst ganska grunt, eftersom de lever på grönalger som är den alg som växer närmast ytan.

– De hör hemma i svenska vatten. Men det ska villigt erkännas att jag aldrig hört talas om dem eller sett dem förut. Jag är fascinerad av deras livscykel och hade ingen aning om att det fanns djur som levde på fotosyntes, säger Roger Jansson.

– Det ligger väldigt bra i tiden, med frågor som klimat och Preemraff, med en soldriven varelse.

Ägg i platta spiraler

Havets hus har ett 50-tal Blåprickiga solbadare som samtliga kommer från Kyrkevik. Att solbadaren nu finns på Havets hus i Lysekil förklarar Roger Jansson med slumpen. Personalen hade varit i Kyrkevik och hämtat klykalger, en slags grönalg.

– Efter några dagar upptäckte vi att det fanns sådana här Blåprickiga solbadare där. Nu har de lagt ägg också, säger han.

Blåprickig solbadare

Solbadaren kan beskrivas som en snäcka utan skal och kan bli upp till 4,5 centimeter lång.

Utberedningen omfattar Nordostatlanten, från Bergen vid den norska sydvästkusten och Shetlandsöarna i norr och söderut till Storbritannien, längs hela den europeiska atlantkusten. Den har även siktats i Sydafrika.

Lever från ytan ned till 25 meters djup.

Källa: Artdatabanken

Äggen är också speciella. Äggsamlingen utgörs av en sträng med hundratals ägg som är hoprullad till en platt spiral.

– De här små liven går obemärkt förbi, men är så väldigt spännande. Det finns så många märkliga livscykler hos de här små djuren. Sjöstjärnor har till exempel ett annat stadium med larver där de ser helt annorlunda ut. Det har tagit många år för forskare att ta reda på vilka larver som är vilka djur.

Hur ser solbadarna ut när de kläcks?

– Det vet jag inte, jag har inte den minsta aning om det, säger Roger Jansson förväntansfullt i väntan på att de första äggen ska kläckas.