Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Lasse Edwartz

Uppblåsta lönekostnader och kvitton som saknas

Företaget Seabased har hamnat i rejält blåsväder. Energimyndigheten har granskat företaget och har mängder med frågor kring hanteringen av i alla fall 30 miljoner kronor.

Seabased, med säte i Lysekil, tillverkar vågkraftverk och har fått cirka 100 miljoner kronor i stöd av skattepengar. Nu har enheten för hållbar el på Energimyndigheten kontrollerat hur företaget använt skattepengarna.

Susanne Karlsson, chefen för enheten, säger till P4 Väst, att siffrorna som företaget redovisat inte stämmer och att det är ovanligt stora belopp det handlar om.

Det saknas kvitton och andra verifikationer för cirka tio miljoner kronor. Dessutom menar myndigheten att 20 miljoner kronor av stödet handlar om uppblåsta lönekostnader. Myndigheten menar alltså att bolaget skrivit under att de haft kostnader för anställda och betalat ut löner som man inte haft.

Seabased har enligt radion svarat myndigheten att man beklagar om det finns fel, men att alla brister varit synliga för myndigheten och att alla lönekostnader varit godkända av myndigheten.

Energimyndigheten ska gå igenom företagets svar och ta beslut om bolaget kan bli återbetalningsskyldigt eller inte.