Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den planerade utbyggnaden av Preemraff ska prövas av Mark och miljööverdomstolen i Stockholm. Bild: Lasse Edwartz
Den planerade utbyggnaden av Preemraff ska prövas av Mark och miljööverdomstolen i Stockholm. Bild: Lasse Edwartz

Utbyggnad av Preemraff prövas av domstol

Preems utbyggnad i Lysekil stoppas tillfälligt efter skarp kritik och ett hundratal överklaganden. Mark- och miljööverdomstolen i Stockholm beslutade under måndagen att målet ska prövas – men det dröjer till 2020.

Det är många som väntat på Mark och miljööverdomstolens beslut som kan ses som en framgång för de drygt 100- talet personer som överklagat och många miljövänner.

– Anledningen till varför jag överklagade domen i mark och miljödomstolen beror på den kraftiga ökningen av utsläpp när det gäller koldioxid, säger Stephan Larsson, bosatt i Skalhamn och granne med Preemraff.

Han fortsätter:

– Om vi ska minska utsläppen måste vi göra något. Jag kan konstatera att det här med handel med utsläppsrätter är något som sker ovanför våra huvuden och jag vet inte ens om det fungerar.

Prövas nästa år

Mark- och miljööverdomstolen har gett prövningstillstånd och det innebär att målet ska prövas av domstolen. Huvudförhandling planeras preliminärt under första kvartalet 2020.

LÄS MER: Fördel för Preem i nästa instans

Preem vill bygga ut oljeraffinaderiet vid Brofjorden för att kunna omvandla närmare två miljoner ton tjockolja som i dag används som drivmedel för fartyg till svavelfri bensin och diesel. Satsningen som planerats i flera år innebär bland annat att det måste byggas en ny hydrocracker.

När och om utbyggnaden blir klar kommer raffinaderiet varje år att kunna omvandla 13, 9 miljoner ton råvara till olika typer av bränslen på raffinaderiet.

– Just nu håller vi på att analysera var domen innebär och hur det kommer att påverka den framtida processen, säger Ludwig Kollberg, tillförordnad presschef på Preem.

Fördubblas

Men satsningen innebär att utsläppen av koldioxid fördubblas från 1, 6 miljoner ton till 3, 2 miljoner ton per år och att Preemraff blir det företag i Sverige som släpper ut mest koldioxid i Sverige.

Protesterna blev stora när mark- och miljödomstolen i Vänersborg godkände ansökan från Preem i november förra året. Ett 100-tal privatpersoner och organisationer överklagade beslutet.

Utbyggnaden beräknas kosta 15 miljarder kronor och sysselsätta cirka 3 000 personer. Det handlar om den största satsningen som gjorts på Preemraff.

Ett antal pusselbitar måste falla på plats innan utbyggnaden kan sätta igång när det gäller tillstånd. Sedan måste Preems styrelse ta beslut om investeringen ska genomföras eller inte. Ett beslut från bolaget lär komma i slutet av 2019 eller i början av 2020.

Kraftig ökning

Satsningen innebär att raffinaderiets yta kommer öka med mellan 30 och 50 procent. I dag äger Preem stora markområden runt raffinaderiet där utbyggnaden kommer att ske.

Det är inte första gången som en satsning som innebär att tjockolja ska omvandlas till olika typer av bränslen som har diskuterats. 2008 fanns långt framskridna planer på att bygga något som kallas för cooker och också kan omvandla tjockolja till renare bränslen. Men finanskrisen 2008 stoppade den satsningen.

LÄS MER: Klimatexpert ger grönt ljus för Preemraff

MP i Lysekil nöjda

Bohusläningen har under måndagen varit ute i Lysekil och pratat Miljöpartiets Maria Granberg, som välkomnar mark- och miljööverdomstolens beslut.