Världens största benfisk fångad på film vid Skår

Den sällsynta klumpfisken fångades på film under en båttur vid Skår. Arten är världens största benfisk och är på besök för att äta maneter, enligt marinbiologen Fredrik Gröndahl.

ANNONS
|

Lördagen bjöd på fantastiskt väder och Ann Lundberg tillsammans med sin familj hade varit ute med båten och puttrade sakta hemåt i Gullmarsfjorden när de plötsligt fick syn på en ovanlig fena vid Skår.

– Fenan rörde sig liksom upp och ner så vi funderade på om det kanske var en tumlare. När vi kom närmare så fick jag syn på huvudet och då trodde jag att det var en haj men den hade ju ingen stjärt, skrattar Ann Lundberg.

När solen låg på vattnet såg familjen att kroppen var rundad och Ann Lundbergs make gissade då på att det var just en klumpfisk som familjen tittade på.

ANNONS

– Vi tror att den var under en meter, det kan ju vara lite lurigt med vattenbrytningen. Men den har ju ett väldigt speciellt utseende. Väldigt söt men ser samtidigt inte riktigt klok ut, säger hon.

Efter att ha fångat det ovanliga exemplaret på film skickades videon till Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckil för att få en säker identifiering.

Ovanlig fisk i svenska vatten

Marinbiologen Fredrik Gröndahl blev glatt överraskad och kunde konstatera att det faktiskt rörde sig om den för Sverige ovanliga arten.

Klumpfisk är världens största benfisk och har setts till i svenska vatten ett par gånger tidigare men har då för de mesta varit döda exemplar.

– Den är ovanlig fisk i innerskärgården. Den har kommit in med saltvattensströmmarna och simmar runt i våra vatten och äter maneter, säger Fredrik Gröndahl.

Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljöteknik vid KTH, bedriver forskning på alger på Kristinebergs marina forskningsstation i Lysekil.
Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljöteknik vid KTH, bedriver forskning på alger på Kristinebergs marina forskningsstation i Lysekil. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Kallas även för solfisk

Klumpfisken går även under namnet solfisk och lägger sig gärna uppe vid havsytan. Fisken skinn är relativt tjock och får därför ofta påväxter på huden i form av havstulpaner. Vid havsytan får fisken hjälp av fåglar som pickar huden ren.

– Det verkar som att denna individ är ett ganska ungt exemplar men den är superhäftig och trivs oftast bäst i subtropiskt klimat. Klumpfiskens simfenor är ganska små så den flyter med strömmarna och går att hitta på ganska många ställen i världen, säger han.

ANNONS

Klumpfisken kan bli upp till fyra meter lång och för den som själv hoppas att sikta den ovanliga fisken gäller det att ge sig ut på västkusthavet då det under augusti månad generellt händer ganska mycket, enligt Gröndahl.

– Det är ganska mycket aktivitet i våra vatten under sommaren vilket kan vara ganska roligt. Allt från späckhuggare vid Måseskär till klumpfiskar i Gullmarsfjorden, säger han.

ANNONS