Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här såg den välkända pissoaren i norra hamnen i Lysekil ut innan den monterades ner. Det är många som tagit tillfället i akt att lätta på trycket under årens lopp. (Arkivbild) Bild: Ingvar Spetsmark
Så här såg den välkända pissoaren i norra hamnen i Lysekil ut innan den monterades ner. Det är många som tagit tillfället i akt att lätta på trycket under årens lopp. (Arkivbild) Bild: Ingvar Spetsmark

Välkänd pissekur snart på plats i Norra hamnen i Lysekil

Den kulturhistoriskt intressanta pissoaren som monterades ner 2008 ska åter sättas upp i Norra hamnen i Lysekil. Men det blir inte möjligt att kissa i den gamla pissoaren av gjutjärn som enbart ska visas upp som ett kulturföremål.

Pissoaren i norra hamnen i Lysekil har en historia som är så intressant att den omnämns i en bok med den något ovanliga titeln ”Pissoaren en byggnad för män” som gavs ut 2000 av författaren Torsten Sigfridsson.

Det lär ha varit en fröjd att slå en drill i den konstnärligt utformade pissoaren.

Pissoaren har en historia som sträcker sig 100 år bakåt i tiden. På 1920-talet var det ett antal fiskare som framförde önskemål om att det borde finnas en urinoar eller toalett vid bryggan. Det ledde till att pissoaren sattes upp. Det var till och med så att ordföranden i dåvarande stadsfullmäktige höll ett invigningstal och en orkester bjöd på musik.

Togs ner

2008 pågick arbetet för fullt med att göra om Norra hamnen i Lysekil till en ny stadsdel. Gamla industribyggnader fick ge plats åt bostäder och en vacker brygga. Pissekuren däremot – den togs bort.

I det läget togs också en kontakt med Cai Zetterström, metallrestaurator i Stockholm, som lovade att renovera pissoaren. Pissoaren monterades ner, skickades till Stockholm, restaurerades och hamnade slutligen i ett av kommunens förråd i Dalskogen där den legat sedan dess.

2017 lämnade Lysekilsprofilen Glenn Glicko Andersson in ett medborgarförslag om att pissoaren åter ska sättas upp, men som ett kulturföremål. Nu har samhällsbyggnadsförvaltningen föreslagit att pissoaren ska sättas upp som kulturföremål och detta har godkänts av politikerna.

Glenn Glicko Andersson har inte några kommentarer att ge i nuläget utan vill först veta mera om det beslut som tagits av kommunen.

Ett kulturföremål

– Det som kommer att hända är att pissoaren ska sättas tillbaka som ett nyrenoverat kulturföremål i norra hamnen på ungefär samma plats där den stod tidigare. Vår tanke är att den ska bli en form av turistattraktion och konstföremål. Pissoaren ska stängas på något sätt och endast gå att titta på, säger Per Garenius, samhällsbyggnadschef i Lysekils kommun.

Det är inte bestämt när pissoaren ska sättas upp igen.

Det har tidigare påståtts att den gamla pissoaren byggnadsminnesförklarats. Men det stämmer inte, enligt Lysekils kommun, som utrett frågan. Det som hänt är att det för ett antal år sedan lämnats in ett förslag till länsstyrelsen att byggnadsminnesförklara pissoaren och kommunen tillstyrkte detta i ett yttrande. Men något beslut om att fullfölja ärendet gjorde inte länsstyrelsen. Däremot är pissoaren kulturhistoriskt intressant.