Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Varvsarbetare förlorade benet när Lysekilsfärja välte

En flytdocka med Lysekilsfärjan Neptunus ombord fick i oktober förra året slagsida. I samband med olyckan skadades en varvsarbetare såpass allvarligt att han tvingades amputera ett ben.

I oktober förra året fick en flytdocka slagsida på Oresund drydocks i Landskrona. Ombord fanns vägfärjan Neptunus, som vanligtvis trafikerar Gullmarsleden mellan Lysekil och Uddevalla.

I samband med olyckan skadades en varvsarbetare såpass allvarligt att han tvingades amputera ett ben, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

– Fartyget hade glidit av blocken som den stått på. Så det låg kvar på sidan när vi hade rätat upp ytdockan. För att få fartyget i normalt läge var vi tvungna att sätta dit nya block och plocka bort en del andra block, säger Anders Larsson, vd för moderbolaget Oresund heavy industries till tidningen.

I oktober fick en flytdocka slagsida – ombord var vägfärjan Neptunus. Bild: Johan Nilsson/TT
I oktober fick en flytdocka slagsida – ombord var vägfärjan Neptunus. Bild: Johan Nilsson/TT

Men på grund av det höga trycket från färjan sköts en metallkil ut från ett block och träffade en varvsarbetare i knäet. Mannen som träffades fördes till sjukhus. Men benet gick inte att rädda.

Nu tvingas Oresund drydocks, företaget som äger flytdockan, betala 600 000 kronor i företagsbot.

– Man har inte riskbedömt momentet, hade man gjort det hade olyckan inte hänt, säger åklagare Christer Forssman till tidningen.

Ingen person åtalas för olyckan och enligt Oresund heavy industries har den skadade varvsarbetaren fått ekonomisk ersättning för skadorna. Färjan drabbades av omfattande skador.

Vägfärjan Neptunus trafikerar åter Gullmarsleden mellan Lysekil och Uddevalla.