Vertikal vindkraft i vågrät miljö

Nu har världens första vertikala, flytande och havsbaserade vindkraftverk utanför Lysekil invigts. Bakom satsningen står Göteborgsföretaget Sea Twirls AB som hoppas kunna starta serietillverkning om några år.

ANNONS
|

– Vi har konstruerat det här vindkraftverket med tanke på att de ska kunna fungera i en tuff havsmiljö, säger Gabriel Strängberg, vd på Sea Twirls AB.

I början av juni placerades det nya vindkraftverket ut i havet utanför Fridhemsvarvet där Trafikverket reparerar sina färjor. Överdelen på det nya vindkraftverket som är ovanför vattenytan har en diameter på tio meter och en höjd på elva meter.

När det blåser ute roterar tornet runt och el produceras i den vertikala vindturbinen. Underdelen består av en 18 meter lång pelare som har förankras med ett antal förankringspunkter i havsbotten.

– Det som hänt sedan vi placerade ut vågkraftverket är att vi gjort en del tester och hittills ser det lovande ut, säger Gabriel Strängberg.

ANNONS

Under tisdagen var det dags för officiell invigning och en hel del personer tog tillfället i akt att komma till södra hamnen i Lysekil.

– Vi har ett mål som innebär att Lysekil ska bli en slags testplats för projekt ute till havs som har med energi att göra, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekils kommun. för ett antal år etablerade sig företaget Seabased som tillverkar vågkraftverk i Lysekil. Nu har vi fått ytterligare ett företag som sysslar arbetar inom detta område.

ANNONS