Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
För drygt två år sedan bestämde sig Dana Flyman för att leva som en kvinna.  Bild: Ingvar Spetsmark
För drygt två år sedan bestämde sig Dana Flyman för att leva som en kvinna. Bild: Ingvar Spetsmark

Vill öka medvetenheten kring hbtq-frågor

Nu ska medvetenheten när det gäller homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner öka i Lysekils kommun. Det är den lokala prideföreningen som tagit initiativ till detta och kommunen ser positivt på den här satsningen som kan innebära att det åter blir en lokal prideparad och olika typer av informationskampanjer.

– Det brukar ofta vara så att det bildas lokala föreningar runt om i Sverige som arrangerar prideparader men sedan händer det inte så mycket mer, säger Dana Flyman, aktiv i Lysekils pride. Detta är något som vi i föreningen har bestämt oss för att förändra. Min personliga uppfattning är att det råder en stor okunskap om vad det innebär att vara en hbtq-person bland ungdomar och vuxna. Därför har vi vid ett antal tillfällen diskuterat vad som kan göras för att öka kunskapen om detta.

Får viktig roll

I december förra året träffades företrädare från Lysekils kommun, ungdomsmottagningen och Lysekils pride för att diskutera olika former av framtida samarbete. En anledning till mötet är att många homo, bisexuella och transpersoner ofta drabbas av stress och psykisk ohälsa.

För nyanlända kan problemen vara ännu större. Det man kom fram till på mötet var att kommunen skulle ha en viktig roll. Det som diskuterades var bland annat vad som kan göras för att öka kunskapen och medvetenheten kring hbtq-frågor.

Lever som kvinna

Dana Flyman är själv aktiv i Lysekils pride och började för ett par år sedan att leva som en transperson.

– Jag är född som man men har under en längre tid känt att jag vill vara kvinna. För två år sedan valde jag att komma ut och visa vem jag är och detta har fått mig att må bättre än vad jag gjorde tidigare. Mitt mål i framtiden är att utbilda mig till sexolog.

Dana Flyman fortsätter:

– Nuvarande styrelse i Lysekils pride har diskuterat vad som kan göras för att öka kunskapen om hbtq-frågor. Det är viktigt med information. Dessutom hoppas vi att det åter ska bli en lokal prideparad.

Att delta i olika temadagar på skolan kan vara ett sätt att lära ungdomar vad hbtq är för något, enligt Flyman, som tycker att skolorna ofta missar den biten i sexualundervisningen.

Är okunniga

Men även äldre är okunniga om vad det innebär att vara homosexuell, bisexuell, trans eller queer. Detta skulle, enligt Flyman, kunna lösas genom olika typer av föreläsningar för de som är medlemmar i någon av de föreningar som ingår i Pensionärernas riksorganisation i Lysekils kommun.