Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tror på satsningen. Under torsdagen presenterade Maria Jämting, vd på Havets hus i Lysekil, och det kommunala bolagets styrelseordförande Eva-Lott Swahnberg planerna på en helt ny anläggning för politikerna i kommunstyrelsen.

Vill satsa på Havets hus

Kommunstyrelsen i Lysekil sa i går kväll ja till att satsa vidare på Havets hus. Lysekilspartiet var av en annan åsikt.

Planerna på en utbyggnad presenterades för politikerna i kommunstyrelsen under torsdagen. Ytan ska utökas med cirka 20 procent och hela anläggningen ska byggas om, därför kallas satsningen för Havets hus 2.0. Det blir betydligt fler akvarier än i dag och en ny entré.

– Det finns många intressanta arter i Västerhavet och det är dessa djur som vi ska inrikta oss på också i fortsättningen, säger Maria Jämting, vd på Havets hus.

Det finns nog många som ställer sig frågan om det inte är dags att också ha en mer exotisk avdelning på Havets hus med krokodiler, farliga ormar och hajar. några sådana planer finns inte i nuläget, enligt Jämting.

– Vi ville ha en återremiss för att få lite mer betänketid, och få fram fler alternativ till finansiering. Kommunen har redan en jätteskuld, säger Ronald Rombrant, vars parti lade en protokollsanteckning i kommunstyrelsen.

Lars Björneld (FP), förste vice ordförande i kommunstyrelsen berättar att beslutet om att gå vidare med att utveckla Havets hus togs efter en hel del diskussioner.

– Vi har inte fått speciellt mycket betänketid, så är det. Regionen tog sitt beslut om att lägga 10 miljoner på Havets hus i november och de ville ha svar från oss inom tre månader, säger han.

Men chansen kanske inte kommer igen och därför valde majoriteten av kommunstyrelsen att säga ja till att gå vidare med satsningen, berättar Björneld vidare. Finansieringsdelen är dock inte klar och den ska kommunstyrelsen lägga fram när det slutliga beslutet fattas i kommunfullmäktige om två veckor.

– Ett sätt kan vara att låna upp pengar, ett annat är att använda kommunens investeringskonto. Ett tredje alternativ är att sälja av något i kommunen. Det här ska vi nu titta på.

Satsningen kostar totalt 23,6 miljoner där regionala utvecklingsnämnden står för tio miljoner.

– Det kommunen måste gå in med i utvecklingen av Havets hus är runt 12-13 miljoner, där kommunen ska lägga cirka 9,5 miljoner och Havets Hus gå in med runt 2,5 miljon kronor ur det egna kapitalet.

Utbyggnaden väntas bli klar våren 2017.