Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Undersöker. Företaget Bright Water Fish Sweden med säte i Jämtland undersöker om det går att odla fisk i Lysekils skärgård.

Vill starta fiskodling i Lysekil

Just nu undersöks möjligheterna att starta en ny typ av havsbaserad fiskodling i Lysekils kommun. En plats som är aktuell är Basteviksholmarna. Företaget Bright Water Fish Sweden med säte i Jämtland står bakom planerna.

– Det här handlar om att skapa en hållbar fiskeodling där stor hänsyn tas till miljön, säger Jussi Kähri, som står bakom företaget. Om allt går enligt planerna kan odlingarna vara på plats 2019.

Lysekils kommun har redan kontaktats och parterna har skrivit på en gemensam avsiktsförklaring.

– Det handlar nu om att undersöka möjligheterna att starta en sådan fiskodling, säger Ann Gunnäs som arbetar med att utveckla maritima näringar för Lysekils kommun.

Det som planeras är en fiskodling på öppet vatten i ett slutet system som ska placeras på mellan 25 och 30 meters djup. Enligt Jussi Kähri kan sättet att odla förenklat beskrivas som en stor kastull i tyg eller plast.

– Det vi hoppas på är att båda kunna odla fisk och ha en hantering på land, säger han.

Det är flera steg som återstår innan fiskodlingarna kan starta. Om allt går enligt planerna kan en ansökan om att få bedriva fiskodling lämnas in till länsstyrelsen nästa år.

Enligt Gunnäs handlar det om att starta en större odling eller flera mindre odlingar och ett intressant område är Basteviksholmarna.

Företaget Bright Water Fish Sweden har sitt säte i Krokom i Jämtlands län och startades 2012. Syftet med verksamheten är att bedriva förädling av fisk och fiskuppfödning. bolaget har tidigare fått tillstånd att bedriva fiskodling i Storsjön.

Det beslut som togs innebär att bolaget får lov att odla regnbåge och öring i ett större vattenområde fram till slutet av 2016. Det är länsstyrelsen i Västernorrland som tagit beslutet. Men beslutet har överklagats och Jussi Kähäri räknar med att prövningen av tillståndet kommer att ta ytterligare några månader.