Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Naturskyddsföreningen Lysekil-Munkedal vill stoppa planerna på utbyggnad av Preemraff.

Vill stoppa Preemraffs utbyggnad

Just nu pågår arbetet med att ta fram nya tillstånd för Preemraff som innebär att raffinaderiet ska kunna öka tillverkningen av bensin och diesel. Nu tänker Naturskyddsföreningen i Lysekil och Munkedal göra ett försök att stoppa planerna på en utbyggnad.

– Det här handlar om Preemraffs största utbyggnad någonsin som innebär ökade utsläpp från raffinaderiet och vi tänker uppmana Mark och miljödomstolen att säga nej till detta, säger Inge Löfgren (MP), ordförande i Lysekils-Munkedals Naturskyddsförening.

Anledningen till att Preem har inlett ett arbete för att kunna bygga ut raffinaderiet handlar om att göra det möjligt att omvandla den tjockolja som blir kvar i processen till bensin och diesel. Just nu prövar Mark och miljödomstolen den ansökan som har lämnats in och som innebär att dagens nivåer när det gäller utsläpp av bland annat svavel väntas öka. Nämnas bör att genomströmningen av bland annat råolja, naturgas och petroleumoljor väntas öka från 11, 4 till 13, 9 miljoner ton, enligt Preemraffs ansökan.

Investeringen ligger på mellan 10 till 15 miljarder och i nuläget har inte Preem som äger raffinaderiet tagit några beslut om att göra investeringen. Utan ett sådant tillstånd väntas komma under 2019 när processen med olika tillstånd blivit klar.

Naturskyddsföreningen tänker i sitt yttrande till domstolen säga nej till Preemraffs planer.

– Jag tycker inte man får glömma bort att det här kan leda till att de som bor i närheten av raffinaderiet kommer att drabbas av betydligt fler störningar än i dag, säger Inge Löfgren.