Makrillen har blivit av med sitt röda ljus i WWF:s fiskguide.
Makrillen har blivit av med sitt röda ljus i WWF:s fiskguide. Bild: Leif R Jansson / TT

Makrillen slipper rött ljus i Fiskguiden

Makrill från Nordostatlanten ändras från rött till gult ljus i WWF:s fiskguide från och med i dag. Detta på grund av nya rön om hur stort beståndet är.

ANNONS

WWF har gjort en ny granskning av makrillen efter att Internationella Havsforskningsrådet ICES gått ut med nya rön om att bestånden av makrill fördubblats jämfört med 2018.

Det innebär att fisken får en ändrad status i WWF:s fiskguide. Makrill fiskad med garn i Nordatlanten ändras från rött till gult ljus och Makrill fiskad med ringnot i Nordostatlanten går från gult till grönt ljus.

Hjälper med hållbara val

Fiskguiden är till hjälp för att göra hållbara val. Sjömat som fått rött ljus rekommenderas konsumenterna att låta bli att äta. Grönt betyder ”ät gärna” och gult betyder ”var försiktig”.

– WWF uppdaterar vanligtvis sina konsumentråd en gång om året. Men på grund av den stora förändringen i ICES nya beräkningsmodell har WWF beställt en ny intern utvärdering av makrillfisket i Nordostatlanten. Garnfångad makrill visar sig då gå från rött till gult ljus. Vi är självklart positiva till att makrillbeståndet är i mycket bättre skick än vad forskarna tidigare sagt, säger Karin Glaumann, fiskexpert på WWF och ansvarig för Fiskguiden i ett pressmeddelande.

ANNONS

Makrillens status i WWF:s fiskguide efter dagen uppdateringar:

•Makrill fiskad med garn i Nordostatlanten går från rött till gult ljus

•Makrill fiskad med ringnot i Nordostatlanten går från gult till grönt ljus

•Kvar på grönt ljus är makrill fiskad med handlina i Nordostatlanten

•Kvar på gult ljus är makrill fiskad med trål i Nordostatlanten

•Fortsatt gult ljus gäller även för makrill fiskad med trål i Nordvästatlanten.

•Kvar på rött ljus är makrill från Ostcentrala Atlanten (FAO 34) och Medelhavet.

Bedömningarna som ligger till grund för graderingen i Fiskguiden omfattar hur beståndet mår, hur fisket förvaltas och hur fisket påverkar ekosystemet på olika sätt, till exempel mängden bifångst.

ANNONS