Massutskick i Postnords namn – användare får datorn låst

Postnord är just nu utsatta för falska massmejl. Användare får datorn hackad om de klickar på länkar i mejlen. Bedragarnas mål är att tvinga användarna att betala lösensumma. – Det är äckligt att ha sånt här efter sig, man känner sig otrygg, säger 90-åriga Maja Isefalk som fått ett av bluffmejlen.

ANNONS
|

Ransomware – att du får din dator låst och bara kan komma åt innehållet mot en lösensumma – har funnits i ett antal år. Just nu är Postnord extra hårt drabbade av att falska bluffmejl med skadlig kod skickas ut i deras namn. Bohusläningen har tidigarerapporterat om bluffmejlen som bland annat anställda på Sotenäs kommuns råkat ut för.

– De bedragare som skickar sådana här bluffmejl gör det i skov, och vi har fått förfrågningar just den senaste veckan där personer ringer oss om att de fått mejl som ser ut att komma från Postnord, men där något ändå ser misstänkt ut. I de flesta mejl hävdar bedragarna att Postnord kräver pengar för att ett paket ska lagras. Men det gör vi aldrig, sägerMaria Ibsén som är pressansvarig på Postnord.

ANNONS

Göteborgaren Maja Isefalk är 90 år och tillhör dem som bedragarna riktat in sig på.

–Det kom ett nytt mejl, såg jag på mobiltelefonen. Men eftersom jag inte väntade något paket, tyckte jag det var konstigt. Så jag ringde Postnord och fick veta att bedragarna gör så här. Det är äckligt att ha sånt här efter sig, man känner sig otrygg, säger hon.

Maja Isefalk klickade aldrig på länken, men en minst sagt tråkig överraskning väntar den som gör det. Datorn spärras på ett sådant sätt att den troligtvis blir omöjlig att låsa upp.

– Den här gången är det Postnord som drabbas, när vi närmar oss maj kan det bli Skatteverket eftersom det blir dags att deklarera. Det du kan göra är att inte klicka på länkarna i mejlen. Varken företag eller myndigheter skickar ut information på det sätt som mejlen presenterar det, säger Magnus Lindegren som är chef för bedrägerisektionen i region Väst.

Under 2016 fick polisen i region Väst in 24 000 ärenden till bedrägerisektionen. Bara en liten andel av ärendena rör ransomware, men just de ärendena tillhör samtidigt de mest svårlösta.

– Jag känner inte till några fall där vi lyckats få fatt i bedragarna. Har du förmågan att köpa in skadlig programvara och sedan genomföra den här typen av massutskick, har du som bedragare också säkrat upp möjligheterna för oss på polisen att kunna jobba vidare med ärendet. Även om vi kan spåra ip-adresser, brukar mejlen gå via redan infekterade datorer och servrar. Pengatransaktionerna sker i kryptovalutor som bitcoin eller i andra system som vi inte kommer åt, säger Magnus Lindegren.

ANNONS

Den som fått sin dator låst av ransomware brukar krävas på några tusenlappar för att få en upplåsningskod. Alternativet är att förlika sig med att informationen som fanns på datorn går förlorad och att datorn måste rensas på allt.

De brott som bedragarna bakom ransomware gör sig skyldiga till är olovligt dataintrång och bedrägeri.

– Betalar man, göder man kriminell verksamhet och det är inte ambitionen från polisens sida att folk ska göra det. Därför är det en avvägning man får göra själv som individ, om man ska betala eller inte. Sannolikheten är stor att man får koden om man betalar, men jag kan inte som polis säga att du ska göra det, säger Magnus Lindegren.

ANNONS