Therese Elgquist bjuder på värmande mat för mörka höstkvällar.
Therese Elgquist bjuder på värmande mat för mörka höstkvällar. Bild: Therese Elgquist

Mat som värmer i höstkylan

Ju mörkare och svalare dagarna och kvällarna blir – desto större blir mitt sug efter mustiga grytor och varma sallader med rotsaker och grönkål i överflöd. I dag bjuder jag på sådant som jag äter i skenet av levande ljus och till ljudet av vinande höstvindar utanför fönstret.

ANNONS

Värmande currygryta med aubergine och pumpa

Värmande currygryta med aubergine och pumpa
Värmande currygryta med aubergine och pumpa Bild: Therese Elgquist

4 portioner

En gryta som kan varieras på en massa vis. Låt basen vara densamma – men byt ut grönsakerna och rotsakerna beroende på vad som finns tillgängligt och vad du är sugen på.

2 tsk hel spiskummin

2 tsk hela korianderfrön

2 tsk hela kumminfrön

2 msk paprikapulver

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 aubergine

1 butternutpumpa

1 msk färsk ingefära, riven

2 förpackningar (à ca 230 g) krossade tomater

1 förpackning (à 400 ml) kokosmjölk

1 förpackning (à 230 g avrunnen vikt) förkokta kikärtor

100 g grönkål, sköljd och strimlad

2 msk kallpressad kokosolja

Havssalt och nymalen svartpeppar

ANNONS

Till servering:

2 dl durra, okokt

Färsk koriander

Fräs kryddorna i oljan på medelvärme i en minut i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Skala och finhacka lök och vitlök, tillsätt i grytan och fräs tills de mjuknat.

Skär auberginen i 2x2 centimeter stora tärningar. Skär bort skalet från pumpan, kärna ur och skär i munsbitar. Vänd ner aubergine, pumpa, ingefära, krossade tomater och kokosmjölk i grytan. Låt koka upp och sjud sedan i cirka 20 minuter, tills grönsakerna mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Häll av och skölj kikärtorna, vänd ner i grytan. Ta av grytan från värmen och vänd ner grönkålen. Låt gärna stå i 20 minuter innan servering.

Koka durran enligt anvisning på förpackningen. Servera grytan tillsammans med durra och färsk koriander.

Tips! Grytan gör sig bra i matlådan och blir – likt de flesta grytor – nästan ännu godare dagen efter.

Tips! Durra är ett glutenfritt sädesslag som används på samma sätt som exempelvis quinoa eller ris. Hittar du inte durra i din butik kan du byta mot valfritt sädesslag som du tycker om.

Hirs- och grönkålssallad med rostade rotsaker, svamp, senapsmarinerade kikärtor och mynta

Hirs- och grönkålssallad med rostade rotsaker, svamp, senapsmarinerade kikärtor och mynta
Hirs- och grönkålssallad med rostade rotsaker, svamp, senapsmarinerade kikärtor och mynta Bild: Therese Elgquist

4 portioner

Att fylla en plåt med olika rotsaker och grönsaker, baka dem tillsammans i ugnen och sedan svänga ihop med något smarrigt sädesslag – det är comfort food på mitt vis. Enkelt, snabbt och riktigt gott! Jag blandar mina favoritrotsaker och två av mina favoritsvampar; portabello och shiitake, välj de som du tycker bäst om.

ANNONS

2 dl hirs, okokt

500 g morötter

500 g palsternacka

300 g portabellosvamp

100 g shiitake

100 g grönkål

1 näve färsk mynta

1/2 dl ekologiska russin

1/2 tsk havssalt och 1 krm nymalen svartpeppar

1 1/2 msk kallpressad rapsolja

Senapsmarinerade kikärtor:

1 förpackning (à 230 g avrunnen vikt) förkokta kikärtor

2 msk dijonsenap, osötad

1 msk kallpressad rapsolja

1 msk vatten

1 krm havssalt och 1/2 krm nymalen svartpeppar

Häll den okokta hirsen i en torr kastrull, rosta kornen under omrörning på medelvärme tills de börjar dofta lätt nötigt (detta gör att kornen håller ihop bättre när de kokas, annars får de lätt en grötliknande konsistens). Häll på vatten och koka enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna och fluffa sedan upp hirsen med en gaffel.

Värm ugnen till 175 grader. Skrubba morötter och palsternackor, skär i stora bitar och lägg på en ugnsplåt. Blanda med en matsked olja. Borsta svampen. Ta bort den grova stammen från grönkålen och riv bladen i mindre bitar, massera med en nypa salt och en halv matsked olja.

Rosta rotsakerna mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut plåten och blanda ner svampen och baka i ytterligare tio minuter, tills rotsakerna blivit gyllene och lätt krispiga och svampen mjuknat. Lägg gärna på grönkålen och låt bli varm de sista fem minuterna (annars funkar den fint även som endast masserad). Skär portabellosvampen i skivor.

ANNONS

Häll av och skölj kikärtorna. Blanda ihop ingredienserna till senapsdressingen. Sväng runt med kikärtorna.

Blanda hirs, rotsaker, svamp, grönkål, mynta och russin i fyra skålar. Toppa med kikärtor och extra mynta.

Mandel- och vit bönkräm med gurkmejarostad blomkål, belugalinser, höstäpple, valnötter och grönkålskrisp

Mandel- och vit bönkräm med gurkmejarostad blomkål, belugalinser, höstäpple, valnötter och grönkålskrisp
Mandel- och vit bönkräm med gurkmejarostad blomkål, belugalinser, höstäpple, valnötter och grönkålskrisp Bild: Therese Elgquist

4 portioner

För de tillfällen när du står precis mellan en lagad middag och en macka till kvällsmat; mixa ihop en len kräm av någon form av böna eller kikärtor, toppa med en eller ett par grönsaker, lite nötter och gärna något krispigt. Funkar även toppen som förrätt. Råkar du ha några färdigkokta linser och tillagade grönsaker till övers i kylskåpet? Släng gärna på dem på din vita bönkräm så har du maten klar på nolltid. Dessutom ett smidigt, varierande och kul sätt att använda rester. För variation kan du byta ut mandelsmör mot vilket nöt- eller frösmör sm helst, tahini (sesamsmör) är en annan favorit. Om du har en ugn med varmluftsfunktion kan du tillaga blomkål och grönkål samtidigt. Sänk då temperaturen till 150 grader varmluft.

2 förpackningar (à 230 g avrunnen vikt) förkokta vita bönor

2 msk mandelsmör

1 dl vatten

1 näve färsk mynta

1 blomkålshuvud

1 tsk malen gurkmeja

1 1/2 dl belugalinser, okokta

100 g grönkål

1/2 dl valnötter

2 höstäpplen

2 msk kallpressad rapsolja

ANNONS

Havssalt och nymalen svartpeppar

Värm ugnen till 175 grader.

Dela blomkålen i mindre buketter. Låt de späda blomkålsbladen vara kvar, även de större fina bladen kan vara goda att spara men då skurna i mindre bitar. Blanda olja, gurkmeja, salt och peppar i en bunke, vänd ner blomkålsblad och blomkålsbuketter och rör om så att allt täcks.

Lägg blomkålen i en ugnsform och baka i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills den mjuknat, blivit vackert gyllene och lätt krispig i kanterna.

Ta bort den grova stammen från grönkålen och riv bladen i mindre bitar, massera med en nypa salt och en halv matsked olja. Fördela bladen på en bakplåt och rosta mitt i ugnen i cirka tio minuter, tills du fått krispiga grönkålschips.

Koka belugalinserna enligt anvisning på förpackningen.

Häll av och skölj de vita bönorna. Mixa tillsammans med mandelsmöret och vatten till en slät kräm i en blender eller mixer. Blanda ner myntan och pulsmixa några gånger. Smaka av med salt och peppar.

Skär äpplena i skivor.

Fördela den vita bönkrämen på fyra tallrikar. Fördela blomkålen, linserna och äpplena ovanpå. Toppa med grönkålskrisp och valnötter.

LÄS MER:Här är vinnarna av Therese Elgquists kokbok

LÄS MER:Protein utan kött är inte svårt

LÄS MER:Tre goda recept med fröer och groddar

LÄS MER:Mia Gahne: Hylla hösten med en rustik viltgryta

ANNONS