Mia Gahne: Mackan kan vara en kulinarisk höjdare

Vad göra när hungern anfaller? Fixa en macka. Men det finns så mycket mer än smör och ost. Ta genvägen till storstilade och suveräna mackor.

ANNONS

Du vet själv hur det är. Det finns dagar när man inte ens orkar dra fram stekpannan ur skåpet, än mindre tänka på vad som ska ligga i den. Ändå lever hungern rackare i magen och familjen måste utfodras. I de stunderna ligger en macka nära till hands. Kanske med ost, kaviar eller korv på. I bästa fall.

Men varför stanna där? Mackor kan vara en kulinarisk höjdare om man bara tänker ett varv till. Fixar man till dem lite extra kommer stoltheten som en ren bonuskrydda på köpet. Här bjussar jag på några riktiga kalasmackor som både imponerar och mättar. Och jag skäms inte ett skvatt för att erkänna att jag har fuskat mig till dem. För genvägar är till för att användas. Kanske inte alltid, men när tiden och orken tryter måste det få vara tillåtet att snedda lite, särskilt om resultatet blir så här aptitligt.

ANNONS

Otippat sällskap

I den här smarriga kavalkaden av maffiga mackor har jag bland annat utgått från frysta fiskpanetter och köpt färdiggrillad kyckling. Grejer som man kan hitta i många svenskars varukorgar, men kanske inte med ambitionen att de ska hamna i en macka. Och det är det som är själva tricket – att servera slentriankäk i helt otippat sällskap och sätta sitt eget stuk på hela härligheten.

I den emellanåt ack så snobbiga matvärlden har det här med halvfabrikat en oerhört negativt laddad klang. Det är dålig, dyr och onödig mat. Förvisso ligger det förstås en hel del i det, men det finns också en vardag och en verklighet för väldigt många människor. Där det helst ska gå fort och smidigt att få fram något på bordet.

Lura systemet

Så jag vill vända på steken. Slå inte på dig själv för att du köper färdiga grejer. Gör dem godare i stället. Krydda, piffa, smaksätt. Gör om och gör rätt. Utmana dig själv att lura systemet och samhällets förväntningar och servera mackor till middag. Med sköna små tillbehör och rätt attityd blir det en riktig vinnarmiddag.

Pulled chicken-macka

4 portioner, 30 minuter

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Jag gillar att fuska mig fram till god mat. Här utgår jag från färdigköpt grillad kyckling, men du kan så klart göra din egen om du orkar. Vill du fuska ännu mer köper du färdig coleslaw och piffar till.

ANNONS

• 1/2 grillad kyckling

• 3 dl bbq-sås

• 1 liten påse chips

• valfritt bröd

Picklad rödlök:

• 2 rödlökar

• 1/2 dl ättikssprit (12 %)

• 1 dl socker

• 2 dl vatten

• 4 lagerblad

Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker, vatten och lagerblad. Lägg i löken och låt svalna.

Äppelslaw:

• cirka 200 g vitkål, strimlad

• 2 salladslökar, fint strimlade

• 2 äpplen, i tunna klyftor

• 1 dl gräddfil eller matyoghurt

• 2 msk majonnäs

• 1 msk äppelcidervinäger

• 1–2 tsk dijonsenap

• 1 tsk spiskummin, gärna hel

• salt (gärna sellerisalt)

• nymalen svartpeppar

Krama kålen i en bunke med händerna. Blanda med salladslök och äpplen. Rör ihop gräddfil med majonnäs, vinäger, senap, spiskummin, salt och peppar. Blanda alltsammans väl och smaka av.

Gör mackan så här:

Förbered rödlöken och låt svalna. Dra loss köttet från kycklingen med hjälp av två gafflar. Lägg det i en kastrull med bbq-såsen. Låt puttra på svag värme i tio minuter. Låt svalna lite medan du fixar coleslawsalladen.

Fyll bröden med kyckling, coleslaw och lite picklad rödlök. Strö några chips över och kläm ihop. Servera med extra servetter.

Fishfinger sandwich

4 portioner, 30 minuter

ANNONS
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Otippat god engelsk pubmat. Genvägen är att köpa färdiga fiskpanetter, är du mer ambitiöst lagd gör du egna fiskpinnar. Remouladsås går också att köpa färdig och skrämma upp lite extra.

• valfria salladsblad

• 8 skivor valfritt bröd

Remouladsås:

• 1 dl yoghurt av turkisk typ

• 1 dl majonnäs

• cirka 1/2 dl finhackade cornichons

• 1 msk kapris

• 1 tsk curry

• 2 tsk engelsk senap

• 2 msk hackad dill

• 1/2 tsk worcestersås

• salt

Blanda samtliga ingredienser och smaka av. Låt stå i kylen och samla smak medan du fixar resten.

Fiskpinnar:

• 600 g torskfilé (Krav- eller MSC-märkt)

• 2 dl panko (alt. ströbröd)

• 1 dl grahamsmjöl

• salt

• nymalen vitpeppar

• 2 ägg, uppvispade

• smör

• olja

Skär fisken i bitar, cirka 3–4 centimeter breda. Häll upp panko i en djup tallrik. Häll upp mjöl, salt och peppar i en annan tallrik och ägg i en tredje.

Vänd fiskbitarna i mjölet, doppa dem sedan i ägg och slutligen i panko. Stek dem på medelvärme i smör och olja i 3–5 minuter på varje sida tills ytan får fin färg.

Gör så mackan här:

Fördela salladsblad över fyra brödskivor. Placera två nystekta fiskpinnar på varje. Toppa generöst med remouladsås. Lägg på ytterligare en brödskiva och kläm försiktigt ihop. Dela på hälften och servera.

ANNONS

Avokadotoast med halloumi

4 portioner, 10 minuter

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vegetarisk lyxmacka med extra allt, naturliga råvaror och minimal ansträngning.

• 4–8 skivor surdegsbröd

• 1 vitlöksklyfta

• 2–4 avokado

• 1 citron

• salt

• nymalen svartpeppar

• 1 halloumi, skivad

• olivolja

• chiliflakes

• smörgåskrasse eller färska groddar

Rosta eller grilla brödet. Dela vitlöksklyftan tvärs av och gnid in brödskivorna. Mosa en avokadohalva på varje brödskiva med en gaffel. Pressa över lite citronsaft. Salta och peppra.

Stek halloumiskivorna i någon minut tills de får fin färg på båda sidor. Fördela ovanpå avokadomoset. Ringla över lite olivolja, strö över chiliflakes och garnera med krasse eller groddar. Ät den helst medan halloumin fortfarande är varm.

Att dricka till:

• Kör vit januari och drick upp den överblivna julmusten till mackorna, alternativt en kopp yogi-te.

ANNONS