Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Snöovädret den 19 februari lamslog kollektivtrafiken i Göteborg. Nu får resenärerna kompensation.

Miljonbelopp i ersättning för resande

Snöovädret den 19 februari lamslog kollektivtrafiken i Göteborg liksom branden i ett teknikhus i Olskroken några dagar tidigare. Nu får resenärerna kompensation.

Det har nu gått 60 dagar sedan snöovädret som inte minst märktes av i stadens kollektivtrafik. Under stora delar av morgonen och förmiddagen stod trafiken helt stilla och informationen på hållplatserna lovade mer än den höll. Något som resulterade i att mängder av människor i stället fick pulsa till jobb och skola.

I morgon är sista dagen som resenärerna kan ansöka om ekonomisk ersättning från Västtrafik. Enligt företagets resegaranti gäller kompensation för den som blivit mer än 20 minuter försenad. Hittills är summan uppe i 1 750 000 kronor, vilket också är det mesta som Västtrafik betalat ut för en enskild dag, skriver Mölndals-Posten.

- Det är väldigt mycket pengar för en och samma händelse. Vi har nu sett toppen av alla ärenden och de flesta ansökningarna kom in strax efter att det hade inträffat, säger Jens Holmberg, pressinformatör på Västtrafik. Han tillägger att över tio tusen personer har hört av sig om att de blev försenade den morgonen.

Västtrafik tittar nu på hur man hanterade situationen och vad som borde ha fungerat bättre. Bland annat ska man se över hur informationssystemet fungerade.

- Det största problemet var att det inte fanns någon information ute i trafiken den dagen. Den information vi gick ut med stämde inte. På hållplatserna kunde det stå att vissa bussar eller spårvagnar skulle komma, vilket de ju inte gjorde. Sen handlar en sådan här dag såklart om att samarbeta med kommunen och Trafikverket som ju sköter väghållningen. Vi behöver kunna komma fram med våra fordon, säger han.

Det föll knappt tre decimeter snö över Göteborg natten till den 19 februari, vilket är det högst uppmätta snödjupet i området på elva år.

En annan händelse i år som känts av i Västtrafiks budget är branden i ett teknikhus i Olskroken den 13 februari. Något som orsakade stopp på flera tågsträckor mellan bland annat Göteborg, Uddevalla och Trollhättan.

- Under en treveckorsperiod har tågtrafiken varit påverkad av detta vilket också gjort att vi fått betala ut en hel del i ersättning, där är vi hittills uppe i 750 000 kronor, säger Jens Holmberg.

Har ni nått taket nu för vad ni kan betala ut i ersättningskostnader?

- Det har vi inte. Vi har ju en budget för resegaranti och utbetalningar på cirka tolv miljoner årligen. Vi får se hur det ser ut när året är slut, säger han.