Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Monsterskeppet Maya har anlänt

Monsterskeppet Maya har nått Göteborgs hamn. I lasten finns bland annat delarna till ett nytt ölbryggeri.

I fyra veckor har jästankar, öltunnor och kärl varit till sjöss på sin väg från Kina till Göteborg, ombord på monsterskeppet MSC Maya.

– Det har varit nervöst att ha hela sin framtid på världshaven, så det blir skönt att skeppet äntligen lägger till i Göteborg, säger Daniel Granath, bryggmästare på Poppels bryggeri.

MSC Maya har totalt 19 224 containrar ombord. Tio av dem tillhör Poppels bryggeri som sedan starten 2012 vuxit och nu kommer starta nytt bryggeri i Jonsered.

– Det är faktiskt ganska häftigt att våra grejer har fått åka med världens största lastfartyg. Det är en stor grej för oss och med det nya bryggeriet och därför känns det passande att de kommer med ett så speciellt fartyg, säger Daniel Granath.

Sjöfartsmuseet och Göteborgs hamn kommer att arrangera fyra båtturer för dem som vill titta på Maya på nära håll från Göta älv. Biljetterna till de turerna sålde slut på en timme. Men det går också att se skeppet från Långedrag, Nya varvet eller Älvsborgsbron.

– Flera av våra delägare kommer åka ner och välkomna skeppet när det anländer, säger Daniel Granath.

Maya kommer att stanna i Göteborgs hamn för att lastas av i ungefär ett dygn. 396 meter lång och 59 meter bred är hon tillsammans med sina syskonfartyg världens största skepp.

Tidigare under dagen kunde GP rapportera att Maya skulle komma vid 22-tiden, men senare på kvällen meddelade Göteborgs hamn att båten väntas först vid midnatt.