Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Äldreboendet placeras i Dingle

Nu har kommunfullmäktige beslutet om var det nya äldreboendet ska placeras och det blir det senaste tillskottet, ett privatägt område i Dingle.

Bohusläningen har tidigare skrivit om oenigheterna kring var det nya äldreboendet ska placeras i Munkedals kommun. Sedan mars månad har ärendet varit på politiskt behandling och två förslag har presenterats: Stärken i Dingle och Kungsmarken i centrum.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Läs mer: Oenighet om placering av äldreboende

Samhällsbyggnadschefen Mats Tillander har konstaterat att förvaltningen föredragit Kungsmarken eftersom det är mer centralt placerat i samhället och att det även ger större chans till samverkan mellan olika äldreboenden såsom Allégården.

– Vid placering på Kungsmarken är Regionen intresserade av en samverkan med vårdcentral och tandläkare. Det är de inte om placeringen blir i Dingle, sa Mats Tillander när Bohusläningen senast var på plats på Kungsmarken. Detta med anledning av att ett nytt bostadsområde växte fram med tolv nya seniorvillor.

Moderaterna såg precis som förvaltningen fördelar med att lägga det i Kungsmarken eftersom det var mer centralt i samhället medan Sverigedemokraterna yrkade för en placering i Dingle och ansåg att man skulle utöka sökningen.

Läs mer: Plats för äldreboende och bostäder

I den senaste vändan presenterades ytterligare ett förslag och det var Tyft i Dingle. Området ligger i nära anslutning till bostadsbebyggelsen på Tyft och är privatägt.

Det var ledamöterna i Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna som ville ha placeringen på Tyft. Miljöpartiet valde att lägga ner sin röst eftersom de inte ville att äldreboendet skulle byggas på produktiv åkermark. Deras alternativ har varit på Stale eller gamla Solbergs område.

Åsa Karlsson, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd, har tidigare berättat för Bohusläningen att de känner att det är inte mer än rätt att det ska ligga i Svarteborg eftersom området kommer att stå utan äldreboende när Ekebacken, Dinglegården och Vässjegården får en annan användning. Kvar blir Allégården och Sörbygården som båda ligger i Munkedals centrum.

På onsdagens kommunfullmäktige beslutades det att äldreboendet ska placeras på Tyft i Dingle och Åsa Karlsson är nöjd med beslutet som tagits. 

– Det känns väldigt bra, även om vi haft delade åsikter kring ärendet. Vi hade dessutom en bra debatt i går och nu vi gett byggnadsnämnden i uppdrag att påbörja detaljplanearbetet.