Framtiden för Dingle Naturbruksgymnasium är fortfarande oviss. Klart är dock att personal måste bort, 18 fast tjänster varslas. Samtidigt arbetar både skolan och lokala politiker för att man ska bli kvar. I går mötte Centerpartiet regionpolitiker för att prata om utvecklingsmöjligheter.
Framtiden för Dingle Naturbruksgymnasium är fortfarande oviss. Klart är dock att personal måste bort, 18 fast tjänster varslas. Samtidigt arbetar både skolan och lokala politiker för att man ska bli kvar. I går mötte Centerpartiet regionpolitiker för att prata om utvecklingsmöjligheter.

18 tjänster bort från gymnasieskolan

Satsa på naturbruksgymnasiet. Det var Centerpartiets uppmaning till regionpolitiker som i går besökte Dingle. Samtidigt står det klart att 18 tjänster ska bort från skolan.

ANNONS
|

Det har gått ett par månader sedan det blev känt att regionen ska göra en översyn av samtliga sju naturbruksgymnasier på grund av minskande elevantal. Dingle pekades då ut som aktuellt för nedläggning eftersom man under flera år haft problem med ekonomin. Utredningen är i gång och resultatet ska presenteras i slutet av maj.

– Förhoppningsvis hittar vi stöd för att fortsätta utveckla verksamheten. Att lägga ned Dingle är bara ett av alternativen. Förhoppningsvis skapar arbetet som pågår nu en bra bas för framtiden. säger Christer Eliasson (C), vice ordförande i Naturbruksstyrelsen.

Tillsammans med Kristina Jonäng (C), andre vice ordförande i regionutvecklingsnämnden, var han inbjuden till Dingle av Centerpartiet i Munkedal för att prata om framtiden och utvecklingsområden för naturbruksgymnasiet. Spetsutbildning, småskalig produktion och kluster mellan skolorna var några av ämnena som diskuterades. Centern i Munkedal passade också på att framföra ett krav; man måste satsa på Dingle.

ANNONS

– Vi kände att det var dags att reagera. Skolan är en stor arbetsplats och viktigt för hela landsbygdutvecklingen i Bohuslän, säger ordförande Christer Nilsson.

Trots mötets positiva tongångar är det klart att personal från Dingle måste gå, oavsett vad utredningen kommer fram till. I samband med översynen fick naturbruksgymnasierna i uppdrag att se över sina organisationer.

– Det vi fick var lite vassare, men vi måste banta kostymen, säger driftschefen Jan Andersson och skolans representant på mötet.

Totalt varslar man 18 fasta tjänster men vilka som kommer att få gå är oklart.

– Det är något som ska förhandlas, men det drabbar alla områden. Det är en tung period, säger Jan Andersson.

Bland personalen är stämningen lite orolig och uppgiven, enligt lärarfacken.

– Situationen vi hamnat i börjar bli mer och mer konkret. Samtidigt är det väldigt mycket som är osäkert, om skolan ska profileras eller läggas ned i slutändan. Man känner sig tvingad mot en vägg, där varslen är något som kanske måste sväljas, säger Hans- Erik Ringström, företrädare för Lärarförbundet.

22 februari: Via ett internt arbetsmaterial framkommer det att regionutvecklingsnämnden vill utreda naturbruksgymnasiernas framtid. En utredning ska även göras för att synliggöra konsekvenserna av en kommande nedläggning av Dingle.

23 februari: Naturbruksförvaltningens chef besöker Dingle för att informera vad som är på gång. Samtidigt reagerar lokala politiker över nedläggningshotet.

15 april: Regionutvecklingsnämnden med (S) i spetsen säger att de vill ge naturbruksgymnasierna 15 miljoner kronor under tre år för utveckling och modernisering.

ANNONS