Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/21

3 000 tomtar samsas i Gunillas stuga

Till julen hör julgran och julpynt till. Men såklart även tomtar och en som verkligen tagit detta till en ny nivå är Gunilla Lindskog, som hälsar välkommen till sin julstuga.

Tio minuters bilfärd från Hedekas ligger Stenarsbön. Det är där som Gunilla Lindskog har sitt föräldrahem. Hemmet har hon på senare tid gjort om till en julstuga. Granen på gårdsplanen är klädd i ljus och flera tomtar står utplacerade vid ingången. Så smått som mörkret lägger sig lyser huset upp och julstämningen blir ett faktum.

Väl framme vid huset står Gunilla Lindskog vid dörröppningen. Hon är klädd i röd klänning och tomteluva. Det blåser kallt ute och därför vill hon kliva in i det varma.

Där inne står julmusiken på och julgardinerna sitter uppe. Medan Gunilla Lindskog plockar fram något värmande att dricka öppnas en helt ny värld upp: en värld full av jultomtar. Stora jultomtar, gamla jultomtar, jultomtar i porslin och jultomtar som lagar mat.

Den första frågan är självklar. Hur många jultomtar finns det egentligen i hennes julstuga?

– Sist jag räknade hade jag 2 800 stycken här. Men jag har även 300 hemma i mitt eget hus. Dessa är däremot för fina eller för gamla att ha här, säger hon.

Intresset för jultomtar fick hon 1973 när hon körde buss till och från Ullared. Efter varje resa kunde hon komma hem med 40 till 50 olika jultomtar. Anledningen till att blev jultomtar var för att hon var traditionsbunden.

– Men jag köper inte vilka jultomtar som helst, säger hon. Det ska vara en snäll tomte.

En snäll tomte är enligt henne någon som är god och mysig. Hon går bort till en av alla sina hyllor där flera hundra jultomtar står placerade bredvid varandra. Hon plockar upp en av dem och visar.

– Det här är en snäll tomte. Den är glad och fin.

För tre år sedan fick Gunilla Lindskog en tanke på att bygga ett tomtehus i hennes föräldrahem. Där skulle hon få plats med alla sina tomtar. Tidigare hade hon alla tomtar i sitt eget hem och i samband med advent skulle alla plockas upp.

– Det tog mig ungefär en vecka att plocka upp dem. Efter jul skulle de plockas ner och då tog det ytterligare en vecka. Det var också därför som jag bestämde mig för att ha ett eget hus med mina tomtar, säger hon.

Varje år arrangerar hon något som heter Lindskogs julstuga, vilket innebär att tre helger i december bjuds folk in för att titta på hennes tomtesamling. Dessutom kan folk titta in i ett rum hon fyllt med änglar. På övervåningen finns också andra saker hon samlat på sig.

För till en början var det inte jultomtar som var hennes största samlarprojekt. Det första hon samlade på var frimärken. Därefter blev det tändsticksaskar, filmstjärnor och bokmärken. Att hon tycker om att samla på saker tror hon själv beror på generna.

– Min pappa samlade mycket. Dessutom har jag har jag hört att om man är född i oxens tecken kan man vara en samlare. Men om det stämmer eller inte, det vet jag inte.

Trots att Gunilla Lindskog inte skriver ner vilka hon köpt har hon stenkoll på vilka hon har och några fler tomtar kommer det med all säkerhet att bli.

– Hittar jag någon som jag inte har. Då köper jag den, säger hon. Men hur mycket pengar alla tomtar kostat mig, det har jag ingen aning om.