Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Agneta har lärt ut konsten att sticka i 37 år

Stickningsträffar, scrapbooking och porslinsmålning är basverksamheter när ABF drar igång årets höstprogram med kurser, på Stationsvägen i Munkedal. Motorn bakom allt detta är Agneta Telander Johansson.

Agneta Telander Johansson på ABF är välkänd i hela Munkedal för sitt engagemang inom kursverksamheten som hon tog initiativ till själv för 37 år sedan. I dag vet de flesta på gatan här i Munkedal vem "ABF-Agneta" är.

– För mig själv var det mest ett sätt att träffa nya vänner och människor som jag startade kurser, när jag och min man flyttade hit för 40 år sedan. Efter några år i Uddevalla hamnade familjen i Munkedal och sedan dess har hon anordnat kurser så gott varje år och hela tiden helt ideellt.

Men det hela startade hemmavid. Agneta började med att hålla stickningskurser i sitt hem. Därefter gick flytten till Folkets hus, men även den eran fick ett slut.

– Det kom krav på att lokalen måste handikappanpassas och då flyttade vi hit till gamla posthuset på Stationsvägen 20. Ganska snart fick vi skaffa större lokaler här i huset.

Scrapbooking, porslinsmålning och akvarell

Stickningskurserna har utökats med scrapbooking och med porslinsmålning. Själv har Agneta lett kurserna i alla år på ideell basis.

– Därför kostar det inte något för dem som vill komma och vara med när vi kör igång i de här lite större lokalerna den 3, 5 och 6 september. Inte mer än att de får ha med sig materialet och fikatillbehören själva. Då är scrapbooking först ut den 3 september, berättar hon.

Akvarellkursen kommer hon att hålla två gånger per dag, de aktuella dagarna.

– Lagom till jul håller vi lokalen öppen för julmarknad och försäljning av de föremål kursdeltagarna tillverkat under hösten. Men det råder inget köptvång, utan alla som vill är välkomna hit för att titta på föremålen, säger hon.

Men störst av allt är stickningskurserna som Agneta Agneta Telander Johansson har lett under decennier.

– Det är inte bara handarbetet. Deltagarna, tyvärr till nästan hundra procent bara är kvinnor, diskuterar alla möjliga stora och små frågor. Vi brukar då också gå igenom vad Bohusläningen har skrivit den aktuella dagen, ifall det angår oss.

Agneta Telander Johansson sitter också med i styrelsen för ABF Fyrbodal, som har verksamhet i 17 kommuner

Fakta: Agnetas kursverksamhet

Scrapbooking

– En engelsk term som kan användas när man i stället för att bara sätta in foton i album även sätter in en massa andra saker. Man klipper, klistrar och sätter in klistermärken, biljetter, dikter osv.

Ljus dekolletage

– Bilder sätt på ljus

Julkranstillverkning

– Egna kransar bind torsdagen före advent

Provsmakning av smaksatt mat

– Kryddspecialiteter

Olika föreläsninger och arrangemang i lokalen under året