Allt fler sökande till naturbruksskola i ny regi

Intresset för gymnasiet i Dingle och Nuntorp ökar. Ett 60-tal elever har sökt de två skolor som ingår i Naturbruk Väst som första alternativ vilket är mer än tidigare. För Emilia Qvicklund var det möjligheten till ett framtida jobb som har med trädgård att göra som lockade.

ANNONS
|

– Jag gick först ett år på ett program med teknisk inriktning. Men det var alldeles för mycket stillasittande. Jag tycker om att röra mig och det är en anledning till mitt skolval och val av program, säger Emilia Qvicklund som varje dag tar tåget till och från Strömstad för att kunna gå i gymnasiet.

När Bohusläningen kommer på besök har eleverna på trädgårdsprogrammet fullt upp med att ordna olika saker, exempelvis göra förberedelser för att kunna plantera tomater och ta hand om blommor.

– Vi får lära oss att ta hand om många olika krukväxter, säger Emilia Qvicklund.

ANNONS

Ajem Boshnjaku, som går i årskurs ett, bor i Göteborg men har valt att bo på skolans internat under veckorna.

– Min pappa och kusiner har företag inom trädgårdsbranschen och jag har haft möjlighet att praktisera hos dem. Men mitt mål på lång sikt är att utbilda mig till trädgårdsingenjör, säger han.

Gillar djur

Sanna Stefansson och Emilia Öst är förtjusta i djur och går i årskurs tre på programmet med inriktning mot husdjur. Den senaste tiden har de haft en hel del undervisning på distans på grund av pågående pandemi men den här dagen är de på skolan för att ta hand om fåglar, kaniner och ankor.

– Det var mitt intresse för djur som styrde mitt val och jag hoppas i framtiden kunna jobba som djurskötare, säger Emilia Öst.

Sanna Stefansson har inte bestämt sig för vad hon vill göra i framtiden.

– Det finns några saker som jag funderar över. Nämligen att arbeta med hundar eller djurskötare. Vi får se hur det blir.

Konkurrerar inte

För några år sedan tog regionen beslut att lägga ner gymnasiet i Dingle. Beslutet ledde till stort missnöje och ledde till att verksamheten i Dingle startade upp igen som friskola. I nuläget är det 60 elever som går i skolan och det finns ett tillstånd på skolan att undervisa 240 elever.

ANNONS

– Verksamheten i Dingle startade hösten 2017. Ett par år senare drogs det även igång en satsning i Nuntorp. De två skolorna ingår i samma företag men erbjuder olika inriktningar och konkurrerar inte med varandra., säger Lars-Göran Berg, styrelseordförande på Naturbruk Väst AB där Dinglegymnasiet och Nuntorpsgymnasiet ingår.

Utvecklar djuravdelning

I Dingle finns det fyra inriktningar mot djurvård, hund, hästhållning och trädgård och ett introduktionsprogram. Den första antagningen till gymnasiet har genomförts och den visar att det är 180 sökande till Naturbruk väst och de två skolorna i Dingle och Nuntorp. Ett 60-tal ungdomar har sökt skolan i första hand.

– Det är ett rekord när det gäller antalet sökande efter återstarten av de två skolorna, säger Lars-Göran Berg.

I nuläget hyr Dinglegymnasiet lokaler av Munkedals kommun som köpt de gamla skolbyggnaderna och startat något dom heter Utvecklingscentrum. På skolområdet ligger bland annat arbetsmarknadsenheten, ett biblioteket och Kunskapens hus.

Just nu händer det en hel del på skolan i Dingle. Själva internatet håller på att renoveras och i maj beräknas arbetet bli klart.

– En intressant sak är att vi håller på att utveckla en ny djuravdelning som ska uppfylla de krav som vi ställer på våra utbildningar, säger Kristin Nilsson, rektor på skolan.

ANNONS

Gymnasiet i Dingle lockar i första hand elever från närliggande kommuner.

– Men det finns även elever på skolan som kommer från Göteborg och Norge, säger hon.

ANNONS