Älskar livet på hästryggen

Hon är uppväxt på en gård utanför skånska Eslöv och hennes stora intresse har alltid varit hästar. Men trots att hon gått drygt 40 år på ridskola vill hon fortsätta att lära sig mer.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På Hällerna gård, i Munkedal, har morgondiset inte lagt sig än och i hagen står nio hästar redo för att komma in i stallets värme. Bodil Rydberg är på plats för att hjälpa ridskolans ägare och instruktör Tomas Enarsson att ta in dem. I dag ska hon även ta en ridtur med favorithästen Tina.

– Jag älskar kontakten med djuren och att jag får komma in i stallet efter en lång dag på jobbet. Där kan jag känna avkopplingen och lugnet, säger hon.

Intresset för hästar har hon fått från sin far som red och tävlade mycket när hon var yngre. Men att vara bondbarn, som hon själv uttrycker det, har inneburit en hel del jobb på gården.

ANNONS

– Det fanns alltid saker som vi blev tvungna att göra och det fanns inte mycket fritid. Men en fördel var att vi fick spendera mycket tid i stallet. Vi fick däremot aldrig rida på fars hästar, förklarar hon och berättar om hur hon och hennes syskon sadlade om familjens ardenner och tog med dem ut.

– Vi red över potatisåkern, upp på den stora vägen och hela vägen in till stan.

Efter gymnasiet började Bodil Rydberg att arbeta som frisör. Yrket tog henne hela vägen till storstäderna Malmö och Stockholm där hon började arbeta som frisörlärare. Sommarledigheten spenderade hon på västkusten där hon och hennes man hade ett sommarställe i Bovallstrand.

– Jag älskade att vara där på sommaren eftersom det var så otroligt fint. Sommaren 1969 bestämde vi oss för att stanna kvar. Vi packade ihop våra saker, tog med oss våra två hästar från Skåne och flyttade till Bovallstrand.

Bodil Rydberg fick i samma veva jobb på Bovallstrands frisörsalong och på salongen är hon kvar än i dag. När hon inte arbetar befinner hon sig antigen i stallet på Sotenäs fältrittklubb, där hon har sina tre egna hästar, eller på Munkedals ridskola. Det är i Munkedal som hon tar ridlektioner av Tomas Enarsson och det har hon gjort i drygt 40 år.

ANNONS

– Jag kommer aldrig att bli färdiglärd, men än finns det tid att lära mig mer, säger hon.

Enligt Tomas Enarsson är hon ett riktigt föredöme för andra ryttare och då syftar han på en nybörjarkurs som ridklubben kommer att starta upp. Den vänder sig till vuxna elever som ridit när de var små.

– Att hon började rida här på ridskolan för drygt 40 år sedan och fortfarande är kvar, är otroligt roligt. Dessutom vill hon lära sig mer hela tiden och därför tycker jag att hon är ett riktigt föredöme till den kursen, påpekar Tomas Enarsson.

Fakta: Bodil Rydberg

Ålder: 77 år

Bor: Bovallstrand

Uppväxt: Stabbarps, utanför Eslöv

Arbete: Frisör

Familj: Dottern Helene och hästarna Linus, Charlie och Sir Ozzy

ANNONS