Ewa Hjelte är såld på vilda västern och öppnade i helgen upp sin trädgård för grannskapets barn för att de skulle få uppleva hur det var i det stora landet i väst för ungefär 150 år sedan.
Ewa Hjelte är såld på vilda västern och öppnade i helgen upp sin trädgård för grannskapets barn för att de skulle få uppleva hur det var i det stora landet i väst för ungefär 150 år sedan.

Barnens dag med västerntema

Egentligen var det tänkt för en tjejkväll.Tipin, indiankläderna och yxkastningen. Men när gästerna fick förhinder blev det i stället barnens dag med västerntema.

ANNONS
|

I trädgården finns indiantält uppställda kring en öppen eld. I bakgrunden spelas gammal amerikansk musik och vid ett bord står en läderklädd Ewa Hjelte och bakar indianbröd som snart ska friteras i majsolja.

När hon fick reda på att hennes bekanta inte kunde komma på den planerade festen bestämde hon sig för att i stället bjuda in alla barn i grannskapet för att tillsammans resa tillbaka till 1800-talet och den vilda västern.

– Jag är jätteglad om det kommer runt 30, det är ju inte jättestort.

Att det blev just västerntema var ingen tillfällighet. Ewa berättar att förälskelsen i kulturen började när hon var på High Chaparall för över 25 år sedan.

ANNONS

– Det här livet älskar jag. Till och med mina hundar tycker om det.

I närheten står Mia Kjell-Göransson i tidsenliga trapperkläder. Hon berättar att det finns en förening, Union western club, för alla från Värmland till Göteborg som är intresserade av det amerikanska västernlivet. De har ungefär 50 medlemmar.

– Vi håller på med västerngrejer. Vi lägger i från oss klockor och mobiltelefoner. På vintrarna sitter vi och syr kläder.

Under ett tält ligger olika smycken och hantverk till försäljning. Om man vill bli ansiktsmålad så går även det att ordna.

– Jag har samlat en del rekvisita under åren, skrattar Ewa.

När barnen har kastat både yxa och lasso kommer de förutom de nybakade indianbröden även få smaka cowboygryta och sötsaker. Godis och glass har nämligen skänkts från en butik i Munkedal som tyckte att idén var så rolig, berättar Ewa.

I ena hörnet av trädgården hänger en hatt på en pinne och en skylt förklarar att ”här vilar Mr. Swansson, en fruktad bandit från vilda västern”. Historien förtäljer inte hur han hamnade där.

ANNONS